Les Glòries, passat, present i futur d’un espai en transició

glòries1

Fotografia: Adrià Goula

L’àrea de la plaça de les Glòries Catalanes ha estat sempre un lloc de pas en el camí d’entrada i sortida de Barcelona. Al llarg de la història, des de l’època romana fins a l’actualitat, diferents traces que tenien com a destí o punt de partida la ciutat de Barcelona han anat confluint en aquesta àrea del pla de la ciutat. El pla de l’Eixample de Cerdà plantejava que l’àrea de l’actual plaça esdevingués, finalment, el veritable centre de la metròpolis i el punt on es creuarien les tres principals avingudes de la ciutat (Gran Via, Diagonal i Meridiana), però els traçats ferroviaris que la creuen van fer que acabés convertida durant anys en un límit entre la ciutat consolidada i les zones industrials, més que no pas en el nou centre urbà. Les propostes i projectes s’han anat succeint al llarg de tot el segle 20, però el cert és que la plaça de les Glòries ha acabat sent sempre un espai més aviat inhòspit i fronterer entre barris més que no pas de connexió.

Amb l’actual intervenció es planteja una profunda transformació de l’espai que es durà a terme durant els propers quatre anys.

Arran de l’obertura de la urbanització provisional de la plaça, l’Ajuntament de Barcelona impulsa aquests itineraris, concebuts i monitoritzats per El globus vermell, amb la intenció de donar a conèixer la història, el patrimoni arquitectònic i les perspectives de futur d’aquest àmbit.

Els itineraris es faran cada dissabte (a partir del 4 d’abril) d’11 a 13h, són gratuïts i cal inscripció prèvia.

+ info:
· 150 anys d’història de les Glòries
· sobre l’itinerari