Qui som

el globus vermell

posicionament
definició
el nom

architecture for people
Mirar des de dalt no és mirar. Cal mirar a l’alçada dels ulls.” Wim Wenders, Der Himmel über Berlin
Creiem que l’objectiu primordial de l’arquitectura és satisfer les necessitats humanes en els àmbits físic, ambiental, psicològic i emocional sempre de manera sostenible i respectant el medi ambient. Per aquest motiu, treballem per generar una arquitectura sensible amb les persones i compromesa amb el planeta. Defensem una arquitectura energèticament eficient a partir de l’ús de materials sostenibles que suposin un mínim impacte ambiental.

architecture by people
Les ciutats tenen la capacitat de proveir alguna cosa per a tothom, només perquè, i només quan, aquestes estan creades per tothom.”  Jane Jacobs, The Death and Life of Great American Cities
Entenem la ciutat com un ecosistema en constant evolució, on els mateixos habitants són capaços de fer-lo avançar cap a la seva ciutat ideal. Per aquest motiu, creiem i treballem per transmetre les eines que ajudin a desenvolupar tant de forma individual com col·lectiva un esperit crític i un empoderament ciutadà envers el nostre entorn construït.

architecture with people
En el decurs de la història, la societat s’ha manifestat com un producte dels homes, com una obra col·lectiva.”  Brigitte Lamy, Sociologia urbana o sociologia de lo urbano
Som del parer que les ciutats es construeixen de manera col·lectiva i col·laborativa i que, per tant, cal tenir en compte l’opinió de tothom per fer una ciutat per a tothom. Per aquest motiu, defensem la participació ciutadana en la construcció de les ciutats i considerem imprescindible conèixer l’opinió de la ciutadania a l’hora d’emprendre qualsevol projecte urbà o arquitectònic.

Som una associació cultural sorgida el 2009 i impulsada principalment per arquitectes amb l’objectiu de formar una ciutadania crítica i exigent envers l’entorn urbà i apoderar-la perquè pugui esdevenir un actor clau en la transformació de les ciutats cap a entorns urbans més sans i sostenibles.

Desenvolupem la nostra tasca a través de tres canals:
– Cultural (visites guiades, itineraris, tallers, publicacions, exposicions…)
– Social (participació ciutadana, esdeveniments…)
– Projectual (disseny, obra nova i rehabilitació sota els paràmetres de la bioarquitectura)

Formem part del Projecte Educatiu de Ciutat de Barcelona i del Consell d’Innovació Pedagògica (CIP) impulsat per l’Institut Municipal d’Educació. També som signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat.
L’any 2012 vam rebre la Medalla COAC en reconeixement a la nostra tasca i el 2017 el Segell de Qualitat del CIP.

Els impulsors d’aquest col·lectiu som arquitectes que, a més de la feina amb El globus vermell, hem compaginat la feina pròpia de projectistes amb la recerca, la docència universitària, la gestió cultural i la divulgació sobre l’arquitectura i la ciutat.

“Le ballon rouge” (El globus vermell) és la història, a la ciutat de París dels anys 50, d’un nen i un globus vermell, els quals, després d’una primera trobada fortuïta, esdevenen companys inseparables i enveja de grans i menuts. La pel·lícula és una al·legoria i clara reivindicació de valors com la llibertat, l’amistat, la il·lusió i la imaginació.

clica aquí i gaudeix del film !

Títol original Le ballon rouge
Any 1956
Durada 32 min
País França
Director Albert Lamorisse
Guió Albert Lamorisse
Música Maurice Le Roux
Fotografia Edmond Séchan
Interpretació Pascal Lamorisse, Sabine Lamorisse, M. Pezin, G. Sellier, W. Popof, R. Marion, P.Perey
Productora Films Montsouris
Premis Palma d’Or a Cannes (1956), Medalla d’Or del cinema francès (1956), Prix Louis-Delluc (1956), Òscar al millor guió original (1957)

equip

equip permanent
col·laboradors
han col·laborat

Mamen Artero Borruel  |  mamenab@elglobusvermell.org

Arquitecta per l’ETSAB-UPC (2004), especialitzada en bioconstrucció i permacultura, i cofundadora d’El globus vermell (2009). Postgrau en producció, gestió d’espectacles i esdeveniments culturals per la UB (2007-2008). Postgrau en Seguretat i Salut a la Construcció per l’ETSEIB (2010-2011). Codirecció del despatx d’arquitectura Rabat & Artero especialitzat en rehabilitació i urbanisme (2005-2012). Títol de professora d’Hatha Ioga per Yogadarshanam Indian School (2016). Ha viscut i treballat a Milano i Liverpool.

Laura Gómez Garcia  |  lauragg@elglobusvermell.org

Arquitecta per l’ETSAV-UPC (2006). Ha realitzat un postgrau en rehabilitació edificatòria a l’Escola Sert del COAC (2011) i cursos d’especialització en cooperació i participació ciutadana amb Arquitectes sense Fronteres (2015 i 2016). També és coautora del llibre “Les masies de Sant Andreu de Palomar” (2014). Alhora, és il·lustradora -ha fet cursos d’especialització a l’Escola Eina (2010) a l’Escola de la Dona -Francesca Bonnemaison- (2012-2013)- i autora del llibres il·lustrats “La flauta d’en Demba” (2014) i “El refugi d’en Demba” (2015) per l’editorial Comanegra. Ha viscut i estudiat a Firenze i Singapore.

Joan Vitòria i Codina  |  joanvc@elglobusvermell.org

Arquitecte per l’ETSAB-UPC (2001) i cofundador d’El globus vermell (2009). Ha treballat pel Servei Educatiu d’Arquitectura del COAC (2005-2007) i a l’Escola Sert del COAC (2007). També va ser co-impulsor del festival Construint a la Sala (del 2007 en endavant) i co-comissari de l’exposició “Matèria sensible. Joves arquitectes catalans”, que va itinerar per diverses ciutats europees (2010-2012). Ha estat professor de Projectes a la School of Architecture de la UIC (2007-2013), co-comissari del cicle de conferències Foros UIC (2007-2013) i coordinador del seu Departament de Cultura i Publicacions (2009-2011). Com arquitecte ha col·laborat amb diversos despatxos de Barcelona i París. També ha viscut a Berlín.

Sílvia Martínez Ramos  |  silviamr@elglobusvermell.org

Arquitecta per l’ETSAB-UPC (2014). Com arquitecta ha estat col·laboradora en projectes de difusió de la història urbanística de la ciutat com BAW i en diversos despatxos professionals de Barcelona. Ha realitzat un curs d’il·lustració pel CIFO L’Hospitalet (2017) i pràctiques a l’estudi dels animadors Laura Ginès i Pepon Meneses, així com la col·laboració en diversos tallers per infants. Forma part del col·lectiu Pink Pixel Collective, un projecte d’experimentació literària il·lustrada per a infants a través de tallers com el Culturnautes del CCCB. Ha viscut i estudiat a Bucarest.

Rita Pérez Pons  |  ritapp@elglobusvermell.org

Arquitecta per l’ETSAV-UPC (2020). Ha col·laborat al departament de representació arquitectònica amb l’Antonio Millán. I ha realitzat diferents pràctiques al llarg dels seus estudis: fent maquetes amb López Rivera arquitectes, redactora a la revista Hospitecnia, projectista de disseny urbà a Projectes Urbans, col·laboradora a l’Institut de Paisatge Urbà de Barcelona. Monitora i directora de lleure per l’escola Lliure el Sol. Ha viscut a la ciutat francesa de Nantes. Treballa amb el seu pare rehabilitant una casa per la família.

Maria Laura Del Tento | maiadt@elglobusvermell.org

Arquitecta per l’Universitat “La Sapienza” de Roma (2006). Especialitzada en disseny sostenible, formadora i dissenyadora en permacultura i bioconstrucció. Ha fet el Curs de disseny d’ecoaldees de Gaia Education (2012) i la formació per a formadores en Permacultura (2015). Té el Certificat de disseny en Permacultura (2012).  Cofundadora de Renadivola–Taller d’arquitectura natural (2013-2019) que es va a dedicar a reformes i a la formació en bioconstrucció per a infants. El 2017 guanya el Primer Concurs de cobertes verdes de l’Ajuntament de Barcelona amb el projecte “Balcells 41”.  Com arquitecta ha col·laborat amb l’École française de Rome i amb diversos despatxos de Roma i Barcelona.

Xavi Ruiz i Garcia | xavirg@elglobusvermell.org

Arquitecte Tècnic per l’EPSEB-UPC (2009) i Arquitecte per l’ETSAV-UPC (2017). Es mou en bicicleta i es teixeix els seus propis jerseis, i ha estat monitor i director de lleure. En el camp de l’arquitectura ha col·laborat amb diversos despatxos professionals, ha participat en la fabricació i desenvolupament d’estands per fires, i ha dut a terme altres activitats en relació amb l’arquitectura com a autònom. Ha viscut, estudiat i treballat a São Paulo, Brasil.

Anaïs Guillamón Martínez

Arquitecta per l’ETSAB-UPC (2017). Col·laboradora en diversos estudis d’arquitectura (2009, 2014-act). Ha treballat i estudiat a Belo Horitzonte i a Pequín.

Pilar Martí Manrique

Arquitecta per l’ETSAB-UPC (2002), especialitzada en urbanisme. Màster en Projectació Urbanística, per la UPC (2010) i Màster en Arquitectura i Patrimoni Històric per la Universitat de Sevilla (2012). Premi Transarq al millor treball fi de màster. Arquitecta del Departament de Territori i Sostenibilitat (Generalitat de Catalunya), al Servei de Planificació de la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme. Ha viscut i estudiat a Londres i Sevilla.

Jelena Prokopljević

Arquitecta per la Universitat de Belgrad (1998) i doctora per la UPC (2006). Col·laboradora de diferents estudis d’arquitectura (1999-2016). Autora de publicacions sobre l’arquitectura als països socialistes i del blog La ciudad socialista. Co-comissària del Pavelló de Catalunya per a la Biennal de Venècia (2016). Membre del comitè d’experts pel Premi Europeu d’Espai Públic Urbà (2014-2017) i de la junta directiva d’Arquin-FAD (2017). Professora de composició a la UIC i d’història urbana a la BAC (2016-2017).

Mar Balcells Font

Arquitecta per l’ETSAB-UPC (2012). Ha col·laborat a diversos despatxos i treballat en el sector de l’arquitectura hospitalària (2016-2022). Professora universitària de la UB impartint Laboratori d’Aplicacions Gràfiques del grau en Belles Arts i Disseny (2013-2017) i d’UNIBA impartint: Representació Gràfica, Elements del Disseny, Investigació Prèvia del PFG, tutories de PFG i tribunals de PFG en el grau en Disseny (2014-2024). Disposa del Certificat de Professionalitat de Docència de la Formació Professional per a l’Ocupació (2024). És il·lustradora. Ha realitzat cursos d’especialització: Serigrafia a EINA (2013), Massana permanent (2022), Certificat de Professionalitat d’Il·lustració Llotja (2023), Àlbum il·lustrat al CIFO (2023), Escola de la Dona -Francesca Bonnemaison- (2024).

 

Benjamín Alonso Barreña (2010-2011) + Glòria Andrés Gascón (2013-2016) + Sara Altamore (2014) + Roser Argemí Batlle (2017)  Marta Ballester Torrents (2010-2016) Miquel Àngel Borràs (2017) + Xavi Bueno (2018) Assumpció Carrió Crespí (2010-2011) + Massimiliano Corbo (2016) Marina Corona (2017) + Olga Correa (2017) + Martina dal Brollo (2011-2012) + Mercè de Cabanyes Gay (2010) + Marta Edo Díaz (2009-2014) + Inés Fábregas Riverola (2015) + Cristina Espunya Feixes (2010) + Ricardo Fermín (2018) + Carles Ferrer (2021-2022) + Núria Fonoll (2009) + Anna Fontich (2017) + Xavi Gallego (2010) + Cristina García Martín (2011) + Jordi Garet i Cuartero (2010-2017) + Pau Gómez (2018) Noemí Granado Martín (2011) + Ana Hernández Chamorro (2017-2019) + Noemí Herrero Muñoz (2010-2016) + Pili Iglesias Estellés (2009-2010) + Marie Joannin (2014) + Érika Lotta (2015) + Tania Magro Huertas (2017) + Benjamin Malinge (2014) + Giulio Mandrillo (2014) + Albert Marquès “Ós mandrós” (2011) + Amaya Martínez Marcos (2017) Joan Martínez Vidal (2012) + Andreu Meixide Vázquez (2015) + Xavi Milanès Pallé (2011) + Ute Müncheberg (2010-2011) + Joris M. Oeveren (2017) + Ángel Pascual (2017) + Juan Andrés Pascual (2011-2012) Rita Pérez Pons (2017) Ricard Pons Mascasses (2016-17) + Carmen Popescu (2017) + Aleix Porta Alonso (2016-2017) + Cristina Poza López (2022-2023) + Marc del Prado (2022) + Jaume Prat Ortells (2017) + Raül Prunell Holgado (2010) + Roger Pujol (2015) + Gemma Rojas Amadó (2010-2016) + Magda Rovira (2018) Marina Saez (2017) + Alejo Salgado (2015-2017) + Magalí Sanz Casas (2013-2015) + Carles Serra Hartmann (2010-2014) + Pau Sorrosal (2017) Irene Torres Cardona (2009-2010) Paula Torres Mansió (2016) + Anna de Torróntegui Gonzàlez (2010-2017) + Marc Torrubiano (2015) Carola Vega (2017) + Arnau Ventura Català (2011) + Marta Ventura Català (2009-2015) + Marc Vilella (2017) + Mirko Zeni (2009-2017)

clients i aliats
més enllà

reconeixements / premis
premsa / mitjans
exposicions
xerrades / taules rodones
 • “La Sagrera de Barcelona tendrá una nueva biblioteca especializada en arte y arquitectura”

  El Periódico, 06.05.2024 | + info

 • “Confinamiento climático”

  Ángel Fernández Millán, El Plural, 06.05.2024 | + info

 • “Patios educadores y puntos verdes de la ciudad”

  UIK-Universitat del País Basc (UPV-EHU), 22.06.2022 | + info

 • “El patio, un espacio de aprendizaje para todos”

  Natalia Otero, El País, 06.03.2022 | + info

 • “El Globus Vermell publica en línia les seves guies temàtiques de Barcelona”

  Perspectiva, Catalunya Ràdio, 01.02.2022 | + info

 • “Patios escolares: espacios verdes para una mejor salud mental y física de los niños”

  Diana Oliver, El País, 25.05.2021 | + info

 • “Tener espacios verdes en los colegios mejora la salud física y emocional de los niños”

  Hola!, 24.05.2021 | + info

 • “Nau Ivanow”

  Divisare, 24.05.2021 | + info

 • “Nau Ivanow, Barcelona”

  Afasia Archzine, 14.05.2021 | + info

 • “La renaturalización de los patios escolares tiene beneficios cognitivos, psicológicos y físicos”

  ABC, 12.05.2021 | + info

 • “Helvètica. Arquitectura”

  Programa “Helvètica”, La2, 15.03.2021 | + info

 • “Els joves dissenyen un espai propi a dues biblioteques de Nou Barris”

  Betevé, 15.03.2021 | + info

 • “La educación en arquitectura promueve la formación de una ciudadanía más crítica”

  Isopan Magazine, 13.12.2018 | + info

 • “Petits paradisos: jardins ocults als interiors d’illa de l’Eixample”

  Laia Teruel, Barcelona Metròpolis 108, juny 2018 | + info (pàgina 43)

 • “Cómo hacer tu casa más saludable”

  Núria Nescofet, Yaencontre, 10.05.2018 | + info

 • “Descubre un hito de la vivienda social en Barcelona”

  Núria Moreras, Houzz, 30.09.2017 | + info

 • “Estímuls per al passejant”

  Eugènia Sendra, Time Out Barcelona 469, agost 2017 | + info

 • “Mercats il·lustrats”

  Natàlia Queralt, El Periódico, 21.04.2017 | + info

 • “El Born acoge la historia (ilustrada) de los mercados”

  Arnau Mas, Metrópoli Abierta, 09.04.2017 | + info

 • “Els mercats de Barcelona agafen color”

  Núvol, 04.04.2017 | + info

 • “No t’apropis a la Casa Bloc”

  Clàudia Rius, Núvol, 01.11.2016 | + info

 • “L’assignatura pendent del racionalisme”

  Antoni Ribas Tur, Ara, 10.08.2016 | + info

 • “Sant Antoni, el mercat singular”

  Matilde Alsina, Som de Mercat, 26.04.2016 | + info

 • “El ventre de Barcelona”

  Aleix Porta, Núvol, 18.04.2016 | + info

 • “L’arquitecte”

  El Culturista, núm. 8, febrer 2016 | + info

 • “Un mercat no pot ser una reserva índia”

  Matilde Alsina, Som de Mercat, 18.12.2015 | + info

 • “Arquitectura para despertar la imaginación infantil”

  Anatxu Zabalbeascoa, El País, 09.12.2015 | + info

 • “In Transition”

  Sigrid Ehrmann, Topos Magazine, 07.12.2015 | + info

 • “Ruta per l’art, l’arquitectura i l’urbanisme de la Diagonal”

  Sara Celaya, Hàbitat Urbà Blog, 29.04.2015 | + info

 • “Barcelonas. Ciudades dentro de la ciudad” + “La ciudad para todos. Participación, democracia e inclusión”

  Elena Ferro, Kireei Magazine, núm. 6, Edición Cristina Camarena, 2014 | ISSN: 2254-3392 | + info

 • “¿Adónde vas, arquitectura catalana?”

  Josep Maria Montaner, El País, 04.07.2012 | + info

 • “R-construint la ciutat”

  Toni Solanas + DDAA, La Directa, núm. 271, 02.05.2012 | + info

 • Initiating projects. Simpòsium internacional d’arquitectura jove

  Associació Joves Arquitectes de Catalunya – AJAC, 2011 | ISBN: 978-84-96842-55-7 | + info

 • “Recorrido en globo”

  David Ruiz, Paradores, núm. 39, Paradores de Turismo de España SA, 2011 | ISSN: – | + info

 • “Otros arquitectos 2”

  Anatxu Zabalbeascoa, blog “Del tirador a la ciudad”, El País , 2011 | + info

 • Observatori Quaderns

  Quaderns, núm. 261: “After the party”, COAC, 2011 | ISSN: 1886-1989 | + info

 • Arquia/Próxima 2010. En cambio

  Fundación Caja de Arquitectos, 2010 | ISBN: 978-84-937857-9-6 | + info

 • Green & Play

  Sinergia Sostenible + Fundación Caja Navarra | 11.05.2015 – 15.05.2015 | + info

 • Observatori Quaderns 261-265

  Col·legi d’Arquitectes de Catalunya – COAC | 24.04.2014 – 24.05.2014 | + info

 • Aproximacions. Joves arquitectes catalans

  EAR (Escola d’Arquitectura de Reus) | 16.02.2012 – 16.03.2012 | + info
  COAC de Girona | 06.07.2011 – 06.09.2011 | + info
  COAC de Lleida | 01.06.2011 – 30.06.2011 | + info
  COAC de Barcelona | 21.04.2011 – 03.05.2011 | + info
  ETSAB (Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona) | 13.03.2011 – 01.04.2011 | + info

 • Com serà Barcelona d’aquí a 150 anys?

  Túnel de transbord de la parada de metro de Passeig de Gràcia | 04.2010 | + info

 • L’arquitectura com a eina de transformació social

  Jornada de debat sobre el paper de l’arquitectura en les lluites i la societat | 13.12.2018 | + info | + vídeo

 • Transformació participada d’espais escolars

  Jornada de formació de professorat a Galícia | 10.12.2018 | + info

 • La transformació dels patis de les escoles en espais verds

  Jornada tècnica sobre la transformació de patis escolars | 27.10.2018 | + info