Un arbre, un lloc, una ciutat

Promo_dibuix2

 

 

 

 

 

Barcelona és una ciutat molt densa -gairebé 16.000 habitants/km²- i, alhora, una de les ciutats del món que té menys zones verdes -només 6 m² de verd per habitant-. A l’ Eixample, concretament, el 95% de la superfície està coberta per edificis, voreres i asfalt i, per tant, només el 5% és de terra i transpira. Per revertir aquesta situació s’estan duent a terme polítiques concretes per a què la natura tingui el seu lloc a la ciutat i per a què s’incrementi la diversitat biològica, amb la convicció que una ciutat més verda és una ciutat que obre més possibilitats a la salut i al benestar de les persones.

El pla Buits, el pla de jardins interiors d’illa, el pla Terrats vius i cobertes verdes, la implantació de les Superilles, el programa Patis oberts, el pla d’impuls a la infraestructura verda i els corredors verds són, entre d’altres, exemples d’aquestes actuacions i, en aquesta línia, es proposa una activitat que pretén ser una eina de reflexió entorn a la renaturalització de la ciutat mitjançant la construcció col·lectiva d’una ciutat en miniatura en una quadrícula a mode d’Eixample.

En arribar cada participant rep un element urbà -façana, terrassa, balcó, pati, jardí, vorera o cruïlla- en què podrà introduir elements naturals, que retallarà o dibuixarà, amb l’objectiu de dissenyar un lloc on puguin passar diferents activitats gràcies a aquests i reflexionar sobre els espais oberts i els seus usos i la introducció del verd en els espais públics com privats i les possibilitats i beneficis que ofereix. Aquest lloc dissenyat passarà a formar part de la ciutat o maqueta col·lectiva per a què cada participant prengui consciència també de com canvia aquest lloc en interacció i suma amb altres.

L’activitat també pretén donar a conèixer els diferents programes i plans que incideixen en els espais oberts que hem mencionat anteriorment i, en resum, totes aquelles actuacions que fan que les ciutats es transformin en espais més sostenibles i amables.

  • Edats de 5 a 12 anys
  • Durada 1 hora (o taller continu)
  • Dirigit a públic familiar i escolar
  • Conductors arquitectes d’El globus vermell
fotos (La Ciutat dels Somnis, Barcelona, 27-30.12.2017)

vídeo-resum

fotos (Jornada d'Arquitectura i Paisatge 2018 a la Fundació Joan Miró, 19.05.2018)

fotos (La Ciutat dels Somnis, Barcelona, 27-31.12.2018)