Per setè any consecutiu se celebren les Jornades i les seues accions paral·leles centrades en la Renaturalització dels espais i entorns educatius. Durant aquests anys les jornades han estat un espai de trobada i reflexió per a professionals de molts àmbits que de manera transversal treballen per millorar la ciutat a nivell físic, mediambiental, social o educatiu.
La renaturalització dels espais i entorns educatius, en conseqüència de la ciutat, és una eina de mitigació dels efectes del canvi climàtic. El repte de la renaturalització de l’Escola involucra molts agents, ja sigui de l’àmbit educatiu, urbanístic, ambiental o social. Són projectes complexos per la quantitat dàmbits sobre els quals actua i la quantitat de sectors presents. El treball transversal necessari és sempre complex, en aquest cas tractant-se d’un nou repte per a les ciutats i un canvi de paradigma a nivell pedagògic i social el desafiament és més gran.
Les escoles del nostre territori estan vivint un moment de reflexió i canvi dels seus espais exteriors i entorn cap a un model més natural i d’alt contingut pedagògic i que els processos de transformació dins dels centres escolars que s’estan vivint a tot el nostre territori són cadascú. més nombrosos. Aquests canvis, però, no tindran garantida una continuïtat fins que no vagin acompanyats d’un ús pedagògic i social adequat, així com el suport ferm de les administracions pertinents.
La transformació dels espais exteriors de l’escola no només són físics, el canvi és fruit d’una reflexió pedagògica al voltant de l’escola, la comunitat que volem, i per tant, va lligat a una voluntat i una adequació dels mètodes pedagògics que portin a recolzar-se a l’espai exterior com a espai d’aprenentatge.
És fonamental el compromís de la comunitat educativa i agents de l’ecosistema Escola per a la revisió dels espais a l’aire lliure i per al seu condicionament, millorant-los per oferir espais més probiòtics, biodiversos i educatius.
Les jornades i les seves accions paral·leles tenen el propòsit general d’activar la consciència col·lectiva per construir ciutats eficients i saludables que tendeixin a disminuir la dependència energètica i, en conseqüència, fer front a nous escenaris produïts pel canvi climàtic, tal com es recorda a la declaració d’Emergència Climàtica decretada l’1 de gener del 2020.
Aquest any es pretén consolidar les Jornades com a esdeveniment referent anual a nivell estatal pel que fa a la Renaturalització d’Espais i Entorns Educatius. Barcelona és la seu de les Jornades pel seu recorregut i el treball que es duu a terme des de l’Administració local en la renaturalització d’espais i entorns educatius.
Lloc Nau Bostik
Data 18,19 i 20 d’octubre 2023
Coordina El globus vermell
Co-organitza Diputació de Barcelona, Ajuntament de Barcelona, Institut Metropoli, Institut de la Infància i l’Adolescència de Barcelona, Universitat Oberta de Catalunya / CoolSchools, El globus vermell / Patis x Clima
Financia Ajuntament de Barcelona + Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. Direcció General d’Economia i Social Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives
+ descarregar programa jornades
+ descarregar memòria de continguts jornades
- què diuen els experts
+ Dels programes pilots als programes anuals.
Jaume Barnada. Coordinador de Projectes de Relacions Internacionals del Departament d’ Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona.+ La necessitat d’apropar les persones als entorns naturals.
Àlex March. Cap de secció de Biodiversitat i Gestió del Verd de l’Ajuntament de Mollet del Vallès.+ El canvi ha d’anar vinculat al procés educatiu a totes les etapes.
Pere Soler. Professor del Departament de Pedagogia de la Universitat de Girona. Codirector de Liberi, grup de recerca en infància, joventut i comunitat.+ La infància com a motor de canvi.
Mariona Ferrandiz. Professora associada i investigadora a la UAB i cocreadora de “Replantegem”+ Els entorns educatius com espais estratègics.
Monica Ubalde. Investigadora de l’Institut de Salut Global de Barcelona. Iniciativa de planificació urbana, medi ambient i salut.+ L’Escola com a Ecosistema viu.
Erika Zarate. Ambientòloga i experta en resiliència comunitària i organitzacional a la Cooperativa Resilience Earth.