AACC BCN 2014: 2a Trobada “Playgrounds” d’Arquitectura i Infància

playgrounds-blog2

Dissabte 12 de juliol, de 10.00 a 14.00. Nau Ivanow
Coordina: El globus vermell + Arquect
Aquesta trobada forma part de les jornades d’Arquitectures Col·lectives Barcelona 2014: “La ciutat no es ven, es viu

El proper dissabte 12 de juliol, aprofitant el marc d’AACC BCN 2014, organitzem una segona trobada de persones i col·lectius de l’estat espanyol que es dediquen a l’ensenyament i la divulgació de l’arquitectura entre els més joves.
Aquesta trobada té els mateixos objectius generals (conèixer-nos, intercanviar experiències i crear xarxa) que la primera trobada que va tenir lloc el passat 31 de maig a Madrid, i alhora pretén desenvolupar 3 dels eixos temàtics de les jornades d’AACC BCN 2014:

Educació
Promoure la construcció col·lectiva de l’hàbitat ens exigeix un repensament profund i radical de la naturalesa i del paper de l’educació dintre la nostra societat. Necessitem un model educatiu que ens permeti substituir una economia voraç i egoista per una autèntica economia del bé comú amb l’única finalitat del bon viure per a la majoria dels éssers humans.
Què és educació? Per què s’educa? Qui educa? Com s’educa? On s’educa? Quan s’educa?

Model de ciutat
Construir un nou model de ciutat basat en un urbanisme i una arquitectura col·lectius, inclusius i bottom-up, implica refundar els pilars d’una pràctica professional que ha sortit de les estances de les elits de tècnics i buròcrates per reconquerir el carrer i el món real.
Hem de parlar de la definició de nous actors, dels mecanismes de comunicació i negociació, dels mecanismes de presa de decisió i d’autoria.

Dret a la bellesa
Si parlem del dret a la ciutat hem de mencionar el dret a la bellesa en l’accepció que suggeria E. Natan Rogers l’endemà del final la Segona Guerra Mundial: la bellesa no és una qüestió només d’estètica (i per tant quelcom de subjectiu i superflu) sinó de dignitat.
No hi pot haver estètica (dimensió mental/individual) sense ètica (dimensió social/col·lectiva). I la política ha de ser l’eina per la seva materialització i transmissió al llarg del temps.

A la trobada hi hem convidat tots els grups i col·lectius d’arreu de l’estat que sabem que treballen en l’educació d’arquitectura amb els més joves, però és oberta a tothom que hi estigui interessat. Només demanem que se’ns confirmi l’assistència per mail.
Els grups a qui hem convidat directament són: AhoraArquitectura (Madrid), Archkids (Madrid), Arkilab (Saragossa), Arquect (Barcelona), Arquiexploradores (València), Arquikids (Barcelona), Arquitectives (Palma), Arquitectura minúscula (Valladolid), Chiquitectos (Madrid), Clara Eslava (Madrid), Cómo crear historias (Madrid), Cuartocreciente (Sevilla), Edificarte (Alacant), El globus vermell (Barcelona), FronteraD (Madrid), Javier Encinas (Valladolid), Jorge Raedó (Saragossa/Finlàndia), Kraftkovia (Sant Sebastià), La Arquiteca (Eivissa), La Casa de Tomasa (Còrdova), Martina Minnucci (Madrid), Maushaus (Sant Sebastià), Sinergia Sostenible (Navarra), Sistema Lupo (La Corunya), Xosé Manuel Rosales / Proxecto Terra (La Corunya), Urbanitas (Barcelona/Berlín) i Zaramari (Bilbao).