Balanç 2014

Sudokus_1

Seguint amb l’exemple dels dos últims anys, fem balanç d’aquest passat 2014 i el comparem amb els anys precedents (tot i que aleshores ho vam fer per cursos i no per anys naturals: curs 2011-12 i curs 2012-13).

Per El globus vermell el 2014 ha estat un any de canvis importants en l’organització i el funcionament intern, així com en la diversificació d’activitats i projectes que hem realitzat.

Per una banda, amb l’objectiu de fomentar les xarxes de col·lectius amb inquietuds semblants, hem participat en l’organització de la trobada anual d’Arquitectures Col·lectives (AACC) “La ciutat no es ven, es viu” i hem col·laborat en el naixement i consolidació de la xarxa “Playgrounds” de col·lectius dedicats a la divulgació de l’arquitectura entre els més joves.
A més, hem participat a la 7a MIAU (Mostra Internacional d’Art Urbà) de Caldes de Montbui i al Park(ing) Day 2014, del qual, a més, n’hem dissenyat la imatge gràfica.

D’altra banda, hem començat a treballar en camps que fins ara havíem explorat poc, com la docència, l’edició, les exposicions o els serveis professionals d’arquitectura.
En el camp de la docència, hem impartit el curs “Formació de guies d’arquitectura” a l’Escola Sert del COAC, ens hem encarregat d’un mòdul del postgrau “Disseny i didàctica del lleure infantil” (UB) i hem participat a un curs de la Facultat de Formació de Professorat (UB).
Pel que fa al món de l’edició, hem treballat intensament en un llibre que explica la història i l’urbanisme de Barcelona a partir dels seus mercats alimentaris (el qual esperem que pugui sortir publicat en els propers mesos) i hem elaborat la maqueta d’un llibre que parla (mitjançant dues sèries de fotografies i uns breus articles) de la transformació de Berlín des de la caiguda del Mur fins avui en dia. Alhora, hem desenvolupat el núm. 3 de la revista Aproximacions, que presentarem ben aviat i hem escrit un article de reflexió sobre com haurien de ser els espais per a infants i joves a les biblioteques.
En el camp de les exposicions, ens hem encarregat d’una mostra sobre la transformació de la plaça de les Glòries que encara podreu visitar durant tot el 2015.
Respecte els serveis professionals, hem dut a terme la reforma d’un habitatge i hem desenvolupat diverses feines d’assessorament i serveis tècnics.

A més de tot això, hem seguit realitzant tota mena d’activitats de divulgació de l’arquitectura, com tallers i activitats a escoles de Barcelona (Els Xiprers, Parc del Guinardó, Jujol), els tallers que fem a la Fundació Joan Miró, el casal d’estiu “Culturnautes” al CCCB, les visites guiades a la Fundació Joan Miró, al Pavelló de la República, a la Casa Bloc o al DHUB, etc.

El 2014 també ha estat un any ric en xerrades i conferències. La primera que vam fer, “El llenguatge de l’arquitectura“, era per als Amics de la UNESCO i, més endavant, en vam fer una altra sobre les transformacions del barri de la Sagrera al llarg de la història. També vam participar en una taula rodona sobre “Infància, Arquitectura i Ciutat” a l’ETSAV i en una altra, “Barcelona Pensa“, que plantejava una reflexió sobre les formes de construcció social de l’espai públic, els comuns i la ciutadania.

Per acabar, aquest any també hem signat el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022 i ens hem adherit a l’OIDP (Observatori Internacional de la Democràcia Participativa).

I a més, després de 6 anys de tenir simplement un blog de WordPress i un compte a Facebook, aquest any hem creat la nova pàgina web i ens hem donat d’alta a Twitter i Instagram.

Per tot això i molt més, aquest ha estat l’any que hem estat més enfeinats, malgrat que el còmput final d’activitats de cara al públic sigui inferior al del 2013.
Les xifres principals, són aquestes:

Activitats realitzades (tallers, visites guiades, itineraris urbans, jornades, cursos, etc):
– 2014: 274 activitats
– 2013: 325 activitats
– 2012: 233 activitats
– 2011: 93 activitats
– 2010: 71 activitats

Públic assistent a les activitats:
– 2014: 4422 persones
– 2013: 5408 persones
– 2012: 5600 persones
– 2011: 4196 persones
– 2010: 4171 persones

Visites al blog (que ja hem deixat enrera amb aquesta nova web!):
– 2014: 20.280 visites
– 2013: 14.870 visites
– 2012: 15.728 visites
– 2011: 16.200 visites
– 2010: 7.622 visites

Totes aquestes dades fan que reafirmem el nostre compromís amb la gent, l’educació, la cultura i les coses ben fetes i que encarem amb il·lusió i energia renovades aquest any 2015 que tot just encetem.
Us desitgem a totes i tots que també tingueu un molt bon 2015!