“Ciudades imposibles” a la Sagrera

Ciudades Imposibles (castellano / english) és una plataforma mexicana, dirigida per Aristeo Mora, que estudia i analitza la manera com els projectes arquitectònics i urbanístics inconclusos o fallits afecten diferents ciutats al món. El projecte es desenvolupa a partir de diferents pràctiques que tenen la intenció d’investigar les possibilitats i conseqüències dels futurs imaginats de les nostres ciutats en el passat.
Ara, per iniciativa de la Nau Ivanow i amb la col·laboració d’El globus vermell, el projecte Ciudades Imposibles arriba a Barcelona i proposa analitzar les eternes obres de transformació entorn de l’eix ferroviari i tots els projectes descartats al llarg dels anys. A través de plànols, projectes urbanístics i arquitectònics no realitzats i narracions orals, es proposa discutir com ens afecten aquestes absències, però també com hauria canviat el barri, i com ens hauria afectat, si els projectes s’haguessin construït.
La primera fase del projecte finalitzarà amb la creació i obertura del primer Museu de la Ciutat Impossible de la Sagrera, una instal·lació escènica que es presentarà a finals de novembre. No obstant, “Ciudades imposibles” tindrà continuïtat durant el 2020 en diferents espais escènics i museístics de Barcelona.
El projecte, per tant, es desenvolupa en col·laboració amb la ciutadania i s’estructura en les següents fases:

Rutes d’exploració del territori

– 13 de novembre, d’11 a 13h i de 17 a 19h
– La Sagrera
– * Obert a veïnes, veïns i totes les persones interessades

Taller col·laboratiu. Visualitzador de ciutats impossibles

Amb la col·laboració de veïnes i veïns, arquitectes, urbanistes, artistes visuals, escriptors i creadors escènics, es desenvolupen diferents sistemes de visualització dels projectes arquitectònics i urbanístics projectats i no realitzats i, alhora, s’articula l’arxiu de mites, llegendes i desitjos sobre la ciutat impossible imaginats pels participants. Els visualitzadors componen una instal·lació de narracions en múltiples formats -escrits, sonors, visuals, performàtics i auditius- que ens permet intuir els futurs passats de la ciutat i que es presentarà al Museu de la Ciutat Impossible.

– 14, 15, 16 i 17 de novembre, de 16 a 20 h
Nau Ivanow (c. Hondures, 30)
Inscripcions aquí (* màxim 30 persones)

Obertura del Museu de la Ciutat Impossible de la Sagrera

Col·lecció fantasma de plànols, maquetes, dibuixos, objectes trobats, gravacions sonores, retalls de premsa, etc. la qual permet que, a través d’una sèrie d’àudios, la reconstrucció de la història del barri de la Sagrera a la manera d’una ucronia.

– 21, 22 i 23 de novembre
Nau Ivanow (c. Hondures, 30)
– * Obert a veïnes, veïns i totes les persones interessades

Per més informació sobre el projecte Ciudades Imposibles podeu consultar els següents enllaços:
– “La ciudad que no existe. Conversación con Aristeo Mora” (Arquine, 2017)
Ciudades Imposibles a Guadalajara, Mèxic, 2016-2017: PDF / vídeo
Ciudades Imposibles a Bucaramanga, Colòmbia, 2018: article / vídeo