“Ciudades imposibles” a la Sagrera

Ciudades Imposibles (castellano / english) és una plataforma mexicana, dirigida per Aristeo Mora, que estudia i analitza la manera com els projectes arquitectònics i urbanístics inconclusos o fallits afecten diferents ciutats al món. El projecte es desenvolupa a partir de diferents pràctiques que tenen la intenció d’investigar les possibilitats i conseqüències dels futurs imaginats de les nostres ciutats en el passat.
Ara, per iniciativa de la Nau Ivanow i amb la col·laboració d’El globus vermell, el projecte Ciudades Imposibles arriba a Barcelona i proposa analitzar les eternes obres de transformació entorn de l’eix ferroviari i tots els projectes descartats al llarg dels anys. A través de plànols, projectes urbanístics i arquitectònics no realitzats i narracions orals, es proposa discutir com ens afecten aquestes absències, però també com hauria canviat el barri, i com ens hauria afectat, si els projectes s’haguessin construït.
La primera fase del projecte finalitzarà amb la creació i obertura del primer Museu de la Ciutat Impossible de la Sagrera, una instal·lació escènica que es presentarà a finals de novembre. No obstant, “Ciudades imposibles” tindrà continuïtat durant el 2020 en diferents espais escènics i museístics de Barcelona.
El projecte, per tant, es desenvolupa en col·laboració amb la ciutadania i s’estructura en les següents fases:

Rutes d’exploració del territori

– 13 de novembre, d’11 a 13h i de 17 a 19h
– La Sagrera
– * Obert a veïnes, veïns i totes les persones interessades

Taller col·laboratiu. Visualitzador de ciutats impossibles

Amb la col·laboració de veïnes i veïns, arquitectes, urbanistes, artistes visuals, escriptors i creadors escènics, es desenvolupen diferents sistemes de visualització dels projectes arquitectònics i urbanístics projectats i no realitzats i, alhora, s’articula l’arxiu de mites, llegendes i desitjos sobre la ciutat impossible imaginats pels participants. Els visualitzadors componen una instal·lació de narracions en múltiples formats -escrits, sonors, visuals, performàtics i auditius- que ens permet intuir els futurs passats de la ciutat i que es presentarà al Museu de la Ciutat Impossible.

– 14, 15, 16 i 17 de novembre, de 16 a 20 h
Nau Ivanow (c. Hondures, 30)
Inscripcions aquí (* màxim 30 persones)

Obertura del Museu de la Ciutat Impossible de la Sagrera

Col·lecció fantasma de plànols, maquetes, dibuixos, objectes trobats, gravacions sonores, retalls de premsa, etc. la qual permet, a través d’una sèrie d’àudios, la reconstrucció de la història del barri de la Sagrera a la manera d’una ucronia. L’obertura d’aquest “museu” consistirà en un recorregut guiat entorn de la façana de l’edifici de la Nau Ivanow, a través de la qual reviurem la història del barri i molts dels projectes que s’hi han plantejat però que han quedat aturats o abandonats, com l’enterrament de les vies, la gran estació intermodal de la Sagrera, el parc lineal del Camí Comtal o la torre dissenyada per Frank Gehry sobre el triangle ferroviari.

– 22 i 23 de novembre, 19 h
Nau Ivanow (c. Hondures, 30)
– Obert a tothom

Per més informació sobre el projecte Ciudades Imposibles podeu consultar els següents enllaços:
– “La ciudad que no existe. Conversación con Aristeo Mora” (Arquine, 2017)
Ciudades Imposibles a Guadalajara, Mèxic, 2016-2017: PDF / vídeo
Ciudades Imposibles a Bucaramanga, Colòmbia, 2018: article / vídeo