Les fotos de la tardor 2012

giuseppepenone

Giuseppe Penone (Piemont, Itàlia, 1947) és un dels artistes que formen part de l’Arte Povera, moviment artístic que es caracteritza per l’ús de materials considerats “pobres” (quotidians o de fàcil obtenció) els quals poden ser tan naturals (fusta, fulles, argila, roques, vegetals, carbó,…) com artificals (vidres trencats, teles, teixits, fils i diversos materials de rebuig). Una altra de les seves característiques és el fet de buscar la interacció i participació del públic.
L’obra de Giuseppe Penone mostra la metamorfosi que el temps produeix sobre la matèria. Tot  revelant el moviment incessant al cor del cicle natural que, amb el temps, altera els éssers i les coses, Penone fa seu l’aforisme d’Heràclit “Panta Rei”: tot flueix, res s’està quiet.
A la foto veiem Penone extraient matèria d’un tronc per recuperar la forma que aquest arbre havia tingut a una determinada edat i, d’aquesta manera, fer evident la metamorfosi soferta al llarg del temps.

Durant la tardor, des d’El globus vermell, hem organitzat diverses activitats però a posteriori pràcticament no us n’hem donat a conèixer els resultats. John Lennon va dir en una ocasió “life is what happens to you while you’re busy making other plans” i nosaltres ens hem passat els últims mesos movent-nos sense parar (res s’està quiet!), preparant activitats i fent plans, mentre la vida anava passant i ens oblidàvem de mostrar-vos el que havíem organitzat.
Així doncs, ara fem l’exercici d’aturar-nos un moment i mirar enrera per observar aquest pas del temps i tot allò que hem fet.
Encara no tenim prou distància per saber la metamorfosi que el temps ha produït sobre nosaltres, però sí que ens adonem que, en un context econòmic com l’actual, la reivindicació d’un art produït amb materials econòmics i quotidians, és més actual que mai.
La necessitat de concebre activitats amb pressupostos cada vegada més ajustats ens obliga a explotar al màxim la creativitat, a dedicar-hi tanta energia com sigui possible i a mantenir la il·lusió i el plaer en tot allò que fem.
També fem nostra la inquietud de l’Arte Povera d’aconseguir una major implicació per part de la gent, la qual hauria de deixar de tenir una actitud passiva per erigir-se en un element actiu en pro de la transformació de tot allò que ens envolta, ens incumbeix i ens afecta. I és en aquest punt on la nostra feina esdevé més necessària: divulguem coneixements i proporcionem eines perquè la ciutadania pugui desenvolupar un major esperit crític envers el nostre entorn construït (l’arquitectura i les ciutats) i, així, esdevenir més exigent i propositiva.

En qualsevol cas, aquí teniu totes les activitats que hem fet durant aquesta tardor i els enllaços als àlbums de fotos de cada una d’elles:

Azotea como puedas (Nau Ivanow): fitxa / fotos / vídeo
Taller El mur dibuixat (Big Draw 2012): fitxa / fotos
Taller De la médiathèque à la ville durable (Institut Francès): fitxa / fotos
Taller El museu ideal (Fundació Joan Miró): fitxa / fotos
III Festa familiar de l’Arquitectura (La Pedrera): fitxa / fotos
Visites a la Casa Bloc: fitxa / fotos
Visites a la Fundació Joan Miró: fitxa / fotos
Revista “Aproximacions”: post / blog / fotos
Debat “With the whole world crumbling…” (COAC): post / fotos