Nova web! “Arquitectura i Urbanisme de Barcelona”

Barcelona és una ciutat on l’arquitectura, l’urbanisme i el disseny de l’espai públic sempre han tingut una importància cabdal. Amb la Bàrcino romana, una ciutat ja planificada a partir de dos eixos (el cardo i el decumanus), comença el desenvolupament urbà que, després de 2000 anys i múltiples plans urbanístics, ens ha dut a la Barcelona actual.

Podríem dir que Barcelona és un museu “obert” d’arquitectura on, mentre recorrem la ciutat, podem admirar magnífics edificis i espais públics que ens parlen de la història i l’evolució de la ciutat. Però per entendre l’arquitectura i poder “llegir” aquesta història calen claus, informació i coneixement. I això és el que pretenem oferir amb aquesta web: “Arquitectura i Urbanisme de Barcelona“.

La web recull i amplia tots els continguts de la col·lecció “Guies d’Arquitectura i Urbanisme de Barcelona” que vam començar a editar el 2016 però, a més, permet geolocalitzar tots els edificis, espais públics i obres d’art urbà referenciats.
Ara mateix, en el moment de l’estrena, la web recull 432 elements referenciats i agrupats en 7 temes: Arquitectura d’avantguarda. 1928-1938; Arquitectura Moderna. 1950-1975; Mercats; Biblioteques; Eixample: Jardins interiors d’illa; Poblenou: Patrimoni industrial i Barceloneta: Arquitectura i art públic.
Alhora, hem definit uns temes transversals que ens permeten agrupar elements a partir d’altres paràmetres: Espai públic; Art públic; Dones arquitectes i Nomenclàtor femení.
La nostra intenció és anar ampliant la web a mesura que anem desenvolupant diferents temes i que, per tant, sigui una web viva i creixent.

Esperem que en gaudiu!

Per cert, en aquest podcast del programa “Perspectiva” de Catalunya Ràdio us expliquem el projecte en detall.