Aquest matí ha tingut lloc a Sevilla, amb gran acollida per part dels mitjans, la roda de premsa per a la presentació oficial de Patis x Clima, el nostre projecte divulgatiu centrat en la transformació d’espais escolars i la seva adaptació al canvi climàtic de manera més sostenible i amb elements naturals.
Aquest projecte, que arrenca a Sevilla i recorrerà quatre comunitats autònomes durant la seva execució, persegueix ajudar a establir un marc d’actuació i de referència basat en la renaturalització dels espais escolars, tant a nivell legal-administratiu com en qüestions pràctiques d’acció comunitària , pedagògica i de disseny.
En concret, el CEIP Sor Ángela de la Cruz de la capital sevillana ha estat el col·legi triat per realitzar aquestes primeres tasques de transformació del pati i altres zones exteriors del centre. Aquest procés de canvi es desenvoluparà entre El globus vermell, entitat organitzadora de Patis x Clima, i Cuartocreciente com a agent local, que continuarà al front del projecte a l’escola durant tot el curs escolar i en el qual es pretén involucrar tota la comunitat educativa (professorat, alumnat i famílies).
Durant la presentació, l’arquitecta Mamen Artero, en representació de l’equip que dirigeix aquest projecte, ha destacat que “els espais exteriors de les escoles són una oportunitat per a la societat, sobretot en els centres urbans. Segons la normativa general de construccions escolars, un pati ha de tenir 900 metres quadrats, amb la qual cosa tenim repartits per totes les ciutats espais que potencialment poden ser refugis climàtics, espais verds per a la ciutat “.
Artero ha assenyalat, a més, que l’elecció d’aquest col·legi sevillà és deguda a la seva ubicació, al casc històric de la ciutat, “on hi ha dèficit d’espai públic verd, entre altres raons, i que reuneix un altre valor afegit com és una comunitat educativa participativa” .
A la presentació d’aquesta iniciativa han assistit també el director del CEIP Sor Ángela de la Cruz, Miguel Ángel Toro, Pepa García Jaén, del Movimiento Red Sevilla por el Clima i Ana Belén Martínez, cap de departament de Servei de Plans i Programes Educatius de la Direcció General de Formació de Professorat i Innovació Educativa de la Conselleria d’Educació i Esport.
I com ja s’ha anat anunciant, a més dels treballs de transformació de patis i la I Jornada de renaturalització d’Espais Educatius, el projecte Patis x Clima comporta la posada en marxa d’un conjunt d’activitats paral·leles, com formacions i assessories tècniques, taules de treball i altres accions divulgatives.
Aquí us deixem un enllaç amb algunes declaracions recollides pels mitjans.
Sevilla, 19 de febrer del 2020