Programa divulgatiu Patis x Clima

Patis x Clima és un programa divulgatiu desenvolupat per El globus vermell amb el recolzament de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica d’ Espanya.

El redisseny dels patis i espais escolars de manera participativa té l’objectiu de renaturalizar-los i que esdevinguin processos i espais d’aprenentatge dins dels centres, tot integrant l’acció pel clima dins del currículum educatiu. Són processos col·lectius que reforcen la participació activa de la ciutadania i contribueixen a millorar les condicions ambientals en l’àmbit urbà. La introducció de la natura a la ciutat és clau per la mitigació dels efectes i l’adaptació al canvi climàtic, alhora que per mantenir la biodiversitat de l’ecosistema i augmentar la seva resiliència.
Aquest projecte, amb totes les seves diferents accions, pretén ajudar a establir un marc d’actuació i de referència basat en la renaturalització dels espais escolars, tant en l’àmbit legal-administratiu com en qüestions pràctiques d’acció comunitària, pedagògica i de disseny. Alhora, vol promoure la cura de l’entorn tot facilitant el desenvolupament d’ambients més sostenibles i resilients.

Jornades (5 jornades temàtiques)
Taules rodones, ponències, espais oberts per al debat i la transferència d’experiències des de diferents punts de vista: comunitats educatives, administració pública, professionals de l’arquitectura i l’urbanisme, permacultors, experiències col·laboratives urbanes…

Formacions (10 sessions formatives teòrico-pràctiques)
Diversos formats en centres divulgatius o de formació per a les comunitats educatives per establir un marc d’actuació en la renaturalització dels espais escolars, tant en l’àmbit legal-administratiu com en qüestions pràctiques d’acció comunitària i pedagògiques, de disseny, sostenibilitat i medi ambient.

Accions d’investigació i divulgació
Ampliació de la base de dades d’experiències realitzades i comunicació dels mateixos en pàgina web amb mapa, projectes i documentació relacionada. Publicació d’articles en revistes de divulgació. Exposició itinerant per tot el territori de el projecte per donar a conèixer els processos de transformació d’altres escoles.

Projectes transformació patis (7 escoles pilot)
Acompanyament a les comunitats educatives per dur a terme els processos de transformació dels seus patis escolars i/o altres espais, tot utilitzant la permacultura com a eina de disseny a les escoles per fer front al canvi climàtic.

  • Àmbit d’actuació  estatal (6 comunitats autònomes)
  • Coordinació  El globus vermell
  • Recolzament  Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica d’Espanya
  • Data finalització  30.04.2021

+ info