Superfícies reglades

sup-reglades-blog

Les superfícies reglades són aquelles formades per una família infinita de rectes que depenen d’un paràmetre. Cadascuna d’aquestes rectes s’anomena generatriu de la superfície i es desplaça sobre una o diverses corbes anomenades directrius. En funció de les característiques i condicions de cadascuna d’elles reben diversos noms: conoides, helicoides, paraboloides hiperbòlics, hiperboloides de revolució,…

L’ús de formes geomètriques a base d’aquestes superfícies ha estat habitual al llarg de la història de l’Arquitectura i arquitectes destacats del s. XX com Le Corbusier, Félix Candela, Frank Gehry, Norman Foster o Santiago Calatrava les han fetes servir abastament en els seus projectes. Segurament qui va experimentar més amb elles, per això, va ser Antoni Gaudí perquè en va fer un ús més intensiu i variat i va introduir-les pràcticament en totes les seves obres.

Des d’ El globus vermell es convida al públic a desenvolupar superfícies de curvatura simple i guerxes —reglades no desenvolupables— amb estructures cúbiques de bambú i fusta com a base per a lligar fils d’un extrem a un altre per a la configuració de les superfícies reglades.  El taller pretén descobrir les superfícies reglades de forma lúdica i ensenyar com crear-les de manera senzilla, estimular la imaginació tridimensional dels seus participants i també promoure el treball col·lectiu i en l’espai públic com a espai d’aprenentatge.

  • Duració 3 hores
  • Metodologia taller manipulatiu
  • Dirigit a tots els públics
  • Conductors membres d’El globus vermell
fotos (Festival NanoArts CaixaForum Lleida, Tarragona i Girona, 2017)

 

fotos (Centre Art Lo Pati, Amposta, 02.12.2017)

fotos (Institut Escola Pi del Burgar, Reus, 14.03.2022)