El Museu del Disseny i Tantàgora organitzen el casal d’estiu “xup-xup“, una proposta creativa estiuenca durant quatre setmanes de juliol i setembre.
Cada setmana compta amb la presència d’un artista diferent i El globus vermell som els encarregats d’organitzar l’activitat “Un museu amb molt d’estil”.
Aquesta proposta té l’ambició de parlar de l’arquitectura explorant els racons de l’edifici del museu i el seu entorn, alhora que es treballen diferents formes d’expressió artística (dibuix, escriptura, pop-up, collage, gravat, etc.).
L’objectiu és que cada participant acabi confeccionant un llibre que reculli la feina realitzada al llarg de tota la setmana. D’aquesta manera, cada infant veurà que la realitat és més polièdrica i diversa del que podem imaginar i que dependrà de la mirada de cadascú.
Les tècniques que treballem durant la setmana són les següents:
1a mirada “L’inventari del museu”
Tècnica: escriptura, dibuix i collage
Per tal de descriure el museu de manera detallada els participants elaboren unes fitxes descriptives de diferents elements del museu fixant-se en la mida, la forma, el color, etc.
En una segona activitat es dissenyen, entre tots, diferents exposicions per al museu. Tot emprant la tècnica del collage i reciclant revistes i catàlegs, els participants decideixen les categories que regiran les exposicions i organitzen tots els elements.
2a mirada “Un mapa particular”
Tècnica: dibuix i expressió oral
Entre tots reflexionem sobre la feina que fa un arquitecte i de quina manera descriu els edificis que dissenya.
Per iniciar el dia, fem una visita a l’exposició d’Arts decoratives i juguem al joc del «veig, veig!» en parelles. Cada parella es col·loca mirant-se l’un a l’altre. Un membre de la parella ha d’observar els objectes del voltant i triar-ne un. Sense dir quin és, ha de fer una descripció minuciosa i detallada de l’objecte i l’altra persona l’ha de dibuixar guiant-se per la descripció.
En la segona part de la jornada, elaborem un mapa il·lustrat col·lectiu del museu. Triem els racons que més ens han agradat o ens han cridat l’atenció, en fem un dibuix, i finalment, construïm el mapa entre tots i totes.
3a mirada “Quina pell tan fina!”
Tècnica: frottage, gravat i estampació
Iniciem la jornada fent una visita al Materfad, experimentem amb diferents materials, i reflexionem entre tots sobre el seu ús i on trobem aquests materials a la vida quotidiana.
Fem un recorregut per tot l’edifici a la recerca de textures. Mitjançant tècniques de frottage representem les textures reals de l’edifici i els seus voltants.
Després ens atrevim a elaborar les nostres pròpies textures mitjançant la tècnica del gravat i fem proves d’estampació.
4a mirada “Pim, pam, pop-up!”
Tècnica: pop-up
Entre tots reflexionem sobre quin és el procés que segueix un arquitecte per dissenyar un edifici o un espai urbà.
Durant aquesta jornada els participants han de fer una maqueta (pop-up) de l’edifici i personalitzar-la mitjançant tècniques apreses els dies anteriors (frottage, gravat, etc.).
Enquadernació + Exposició
L’últim dia, composem un llibre que recull de forma endreçada tots els treballs realitzats. En aquest moment, els participants se n’adonen que han desenvolupat un petit llibre o quadern d’artista que contindrà la seva particular visió del museu.
Finalment, els mateixos infants imaginen i munten l’exposició de tot el material realitzat durant una setmana.
- Dates 16-20 juliol i 3-7 de setembre del 2018
- Grups de 25 nens i nenes
- Edats de 7 a 12 anys
- Lloc Museu del Disseny de Barcelona
- Durada 4 hores/sessió (amb un total de 5 sessions)
- Conductors arquitectes membres d’El globus vermell
- Informació Dossier xup-xup