La seu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), projectada per Xavier Busquets, és un edifici singular pel contrast estilístic amb l’entorn, fet que va provocar força debat quan es va inaugurar, l’any 1962.
Però l’edifici també destaca pels esgrafiats dissenyats per Pablo Picasso i executats per Carl Nesjar, els quals representen motius relacionats amb Barcelona, Catalunya i les seves tradicions populars.
Aquests esgrafiats no només coronen i singularitzen el volum horitzontal de l’edifici sinó que esdevenen el vincle perfecte entre l’edifici i la Plaça Nova, espai públic on sovint s’hi desenvolupen les mateixes tradicions representades als esgrafiats.
I és aquesta relació entre arquitectura, art i espai públic la que explorem i desenvolupem en aquest taller, en el qual també plantegem un exercici de composició en què l’art i l’arquitectura s’han de combinar per expressar els anhels de la societat, reflectir les seves aspiracions o representar allò que millor la defineix. Pretenem que els assistents al taller reflexionin sobre l’entorn urbà de l’edifici del COAC i sobre allò que defineix la societat actual, que en treguin unes conclusions i que a partir d’aquestes imaginin una fusió entre l’obra arquitectònica i obra artística que permeti establir una connexió emocional amb els vianants i un vincle en l’espai públic enfront de l’edifici.
El taller fa especial atenció als esgrafiats que Picasso va dissenyar per la façana del COAC, ja que el 2023 se celebra el 50 aniversari de la seva mort.
Aquest taller, ofert pel COAC a cursos del cicle superior de primària, secundària i batxillerat, s’emmarca dintre del programa educatiu ArquiEscola del COAC que té el Segell de Qualitat concedit pel Consell d’Innovació Pedagògica (CIP). Per aquest motiu, els tallers es troben oferts al Programa d’Activitats Educatives (PAE), on tots els centres educatius que estiguin interessats s’hi poden apuntar.
- Edats 6-12 anys
- Lloc Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Plaça Nova, 5. Barcelona
- Dates i horari és necessari concertar dia
- Durada 2 hores
- Docents arquitectes membres d’El globus vermell
+ vídeo