Formació renaturalització d’espais i temps educatius. Orduña

Els propers 28, 29 i 30 de Maig, tindrà lloc en format presencial la Formació Renaturalització d’espais i temps educatius, a l’Escola pública d’Orduña.

L’objectiu principal d’aquesta formació és donar a conèixer la renaturalització d’espais educatius com a eines de mitigació del canvi climàtic, desenvolupant mètodes d’implementació a través d’un procés participatiu d’alt contingut educatiu i mediambiental.

A la formació es realitzaran 5 sessions de 4 hores on s’introduïran els temes que abarquen la transformació en verd dels espais educatius a través de formació teòrica i taller i/o activitats pràctiques.

A la primera part es definiran temes específics i problemàtiques a l’hora d’implementar canvis estructurals al centre educatiu.

Les dues últimes sessions estan enfocades als processos: el coneixement de processos en curs, les necessitats específiques i es proporcionen eines de disseny per aplicar.

Destinataris
Equips directius, professorat, mares i pares de la comunitat i altres agents educatius (personal tècnic municipal, educadores, representants d’entitats,…)

Objectius
Conèixer les repercusions i impactes locals del canvi climàtic i les estratègies de mitigació des de l’escola.
Emmarcar la renaturalització dels centres educatius en el context de la ciutat educadora.
Conèixer els beneficis del contacte amb la natura i del desenvolupament d’una sensibilitat ecològica en adults i infants.
Donar a conèixer estratègies de gestió de grups i tècniques de participació i per aplicar al desenvolupament dels projectes de transformació en verd dels centres educatius.
Integrar criteris per la creació d’ambients d’aprenentatge inspirats en la natura dins i fora dels espais educatius convencionals.
Conèixer processos i experiències de renaturalització de patis escolars.
Empoderar els agents educatius per implementar canvis en els entorns d’aprenentatge a l’aire lliure i crear nous ambients.

Continguts
El canvi climàtic, eines per la mitigació des de l’escola.
La renaturalització dels centres educatius en el context del territori i la ciutat educadora.
Estratègies d’actuació: les persones, el verd, el benefici de la comunitat.
Eines per transformar en verd l’escola.
Disseny d’un procés de transformació d’un centre educatiu.
Experiències, processos i intervencions de transformació inspiradores.
Els compromisos dels diferents agents implicats (administracions i comunitats educatives).

Metodologia
Es preveu la participació de professionals experts, la presentació d’exemples, exercicis pràctics i debat amb els assistents, així com la producció de material didàctic per a un ús posterior.
Cadascuna de les sessions serà conduïda per un expert-convidat en la matèria.
Durant les sessions s’estimularà la participació activa dels membres del grup en formació amb la finalitat d’enriquir-se mútuament amb preguntes, reflexions i comentaris. Finalment, i amb la finalitat de facilitar la incorporació pràctica dels continguts, els alumnes seran cridats a participar activament als tallers, dinàmiques i treballs col·laboratius grupals proposats.
Les sessions es desenvoluparan tant dins de l’aula com a l’exterior i en alguns espais públics de la ciutat per afavorir la integració dels diversos continguts.

+ programa formació orduña maig 2021