Nou plànol-guia: “La Marina del Port i del Prat Vermell. Passat i present”

El 2016 vam encetar la col·lecció Guies d’Arquitectura i Urbanisme de Barcelona, una sèrie de plànols-guia sobre diferents temes arquitectònics i urbanístics de la ciutat de Barcelona. Des d’aleshores la col·lecció ha anat creixent any rere any i ara ja presentem el setè plànol-guia de la col·lecció.

La Marina del Port i del Prat Vermell. Passat i present” és una aproximació històrica i urbanística als barris de la Marina, una antiga rica zona agrícola que els últims dos segles ha experimentat una transformació notable, especialment ràpida des dels anys 1950-1960. Avui en dia és un barri viu, dinàmic i amb una àmplia diversitat social i cultural, que lluita per trobar un equilibri entre la voluntat de preservar la seva identitat i la seva història i la necessitat d’adaptar-se a les necessitats urbanes del segle XXI.

Gran part d’aquest plànol-guia l’hem desenvolupat amb estudiants de l’Institut Montjuïc dintre del programa En Residència. Artistes als instituts de Barcelona. Així, a finals del curs passat, 2022-2023, vam fer una presentació de la feina desenvolupada amb els estudiants mitjançant una exposició a la Fundació Joan Miró i la impressió d’una primera versió del plànol-guia que, posteriorment, hem seguit treballant, corregint i complementant fins l’edició definitiva que ara presentem.

Els continguts d’aquest plànol-guia també els podeu trobar a la web Arquitectura i Urbanisme de Barcelona, la qual, d’una banda, recull i amplia tots els continguts dels plànols-guia i, a més, geolocalitza tots els edificis, espais públics i obres d’art urbà referenciats.