Nous plànols-guia: “Arquitectura Moderna a Barcelona. 1950-1975” i “Mercats de Barcelona”

L’any 2016 vam encetar la col·lecció Guies d’Arquitectura i Urbanisme de Barcelona, una sèrie de plànols-guia sobre diferents temes arquitectònics i urbanístics de la ciutat de Barcelona, i des d’aleshores la col·lecció segueix creixent any rere any.
Ara presentem el quart i el cinquè plànols-guia de la col·lecció.

Per una banda, “Arquitectura Moderna a Barcelona. 1950-1975“, el qual pretén donar a conèixer l’important ressorgiment arquitectònic que es produeix a Catalunya passada la primera postguerra. Un moviment que mira tant enrere, amb referents com el GATCPAC, com endavant, amb la voluntat d’avançar en la renovació del llenguatge arquitectònic. I amb uns arquitectes que troben inspiració tant en la pròpia tradició mediterrània com en la producció arquitectònica i la reflexió teòrica que es desenvolupa durant aquells anys en l’àmbit internacional.
Aquest plànol-guia mostra una selecció de 87 edificis construïts a Barcelona entre 1950 i 1975 i presenta articles sobre la revista Quaderns, el Grup R, l’Escola de Barcelona, el Team 10 i el Brutalisme.

D’altra banda, “Mercats de Barcelona“, publicació que proposa una aproximació a la xarxa de mercats de Barcelona tant des del punt de vista arquitectònic com històric, urbanístic i social. Barcelona és una de les poquíssimes ciutats del món que disposa d’una xarxa de mercats públics distribuïts més o menys homogèniament per tot el territori i que donen servei a pràcticament tots els barris. A més de la seva aportació a la qualitat de vida dels ciutadans, en tant que impulsors d’una dieta sana i equilibrada, els mercats barcelonins també són, en molts casos, els centres neuràlgics dels seus respectius barris. Al seu costat hi trobem sovint altres equipaments públics i al seu voltant hi floreixen comerços complementaris i una animada vida als carrers. D’altra banda, la diversitat arquitectònica dels mercats municipals esdevé un reflex de la història de la ciutat i els seus ciutadans, des del segle XIX fins avui en dia. I tot i això i més és el que vol transmetre aquest nou plànol-guia.

Els plànols-guia us els podeu descarregar gratuïtament en PDF des de cada un dels enllaços respectius. Si us interessa adquirir-los en paper, ens podeu escriure a info@elglobusvermell.org