Jornades “Arquitectura i Paisatge” a la Fundació Joan Miró

 

 

 

 

 

Les jornades “Arquitectura i Paisatge” de la Fundació Joan Miró, de les quals se n’han celebrat dues edicions (2017 i 2018), pretenen ser una gran festa de l’arquitectura on descobrir, d’una forma lúdica i amena, l’edifici de Josep Lluís Sert i l’entorn excepcional de la muntanya de Montjuïc on s’emplaça.

Durant un dia s’ofereix als visitants un programa d’activitats diverses:

Programa edició 2018

La ciutat on vivim   |   11.00 – 24.00
Barcelona és una ciutat molt densa i, alhora, una de les que té menys espais verds. A l’Eixample, concretament, el 95% de superfície està construïda o asfaltada i només un 5% és de terra i transpira. Què passaria si aprofitéssim tots els espais lliures per reverdir-los (voreres, patis, balcons, terrats…)? Quines activitats hi podrien tenir lloc (horts urbans, zones d’esbarjo, cinema a la fresca…)?
En aquest taller farem realitat una ciutat més verda i, per tant, més saludable per a tots i totes, i imaginarem quines activitats ens agradaria fer-hi!
+ info

La Miró en conversa   |   11.30 – 13.00
Proposem als visitants una conversa amena tot passejant per la Fundació, mentre observem la seva arquitectura.
Conversar és posar a l’abast dels altres els coneixements propis. Per conversar sobre un tema no cal saber-ne; cal saber escoltar, observar i donar-se amb respecte i generositat. Conversar és una forma d’aprenentatge, ja que el contrast d’opinions i la informació que compartim eixamplen les nostres visions inicials. En una conversa no hi ha protagonistes, sinó punts de vista diferents

La Miró amb ulls de sketcher |   17.00 – 19.00
La tècnica del mapa il·lustrat permet plasmar la pròpia mirada sobre un entorn concret per mitjà del dibuix.
Durant l’activitat ens fixarem en espais diferents, tant de l’edifici de la Fundació (sales d’exposició, patis, terrassa…) com de l’entorn més proper (Jardins de Laribal, Jardí d’escultures…). Tot seguit, confeccionarem un mapa il·lustrat amb els dibuixos de tots els participants.
+ info

Programa edició 2017

Caçadors de llums i ombres   |   10.30 – 13.30
Ruta-taller. Activitat conduïda per Alehop! [Exploradores URBANOS].
+ info

Arquitectura doblegada   |   11.00 – 18.00
La papiroflèxia és la tècnica de construcció d’objectes en paper plegat sense tallar, enganxar ni afegir cap element. Si a la tècnica de la papiroflèxia li sumem el poder fer alguns talls ben simples, podem fer que un paper passi en un moment de les dues a les tres dimensions i que generi volums i espais arquitectònicament molt interessants. En aquest taller es proposa als participants construir els edificis d’una ciutat a partir d’unes plantilles i utilitzant aquestes tècniques descrites anteriorment. A partir de diverses làmines amb les línies de tall i de plec ja marcades, i de dificultat variable, cada participant dissenyarà els seus volums i deixarà la seva construcció sobre una gran taula, contribuint a la creació col·lectiva d’una gran ciutat.
+ info

Jocs d’arquitectura   |   11.00 – 18.00
Conjunt de jocs tradicionals representats amb un format més arquitectònic. Per exemple, a la xarranca es representa el camí ascendent amb un ascensor i cap al terrat, o el tres en ratlla està customitzat amb imatges de la mateixa Fundació Joan Miró i amb els colors primaris del pintor. A més a més, està reproduït en gran format i les peces del joc són els propis jugadors.
+ info xarranca
+ info tres en ratlla

Un museu com una casa   |   16.30 – 18.30
El primer que crida l’atenció de l’edifici de la Fundació Joan Miró quan s’hi entra és la sensació d’acolliment i la seva escala domèstica que fa que un se senti com a casa. La baixa alçada dels sostres, la ceràmica al terra, la intimitat dels patis… són trets que permeten imaginar fàcilment com seria la Fundació si les seves sales es convertissin en les estances d’una casa. Després d’una visita per observar les sales (forma, dimensions, llum, materials) del museu i discutir sobre quins usos domèstics podrien acollir es fa un treball per redissenyar i distribuir les sales amb el mobiliari necessari.
+ info

A més, aquestes jornades sempre han coincidit amb La Nit dels Museus i la Setmana d’Arquitectura i hem aprofitat per oferir la visita guiada a l’edifici “La Fundació Joan Miró. Arquitectura, art i paisatge“.

  • Organització Fundació Joan Miró i El globus vermell
  • Patrocinadors i col·laboradors Ajuntament de Barcelona i COAC (a l’edició 2018)
  • Dirigit a públic general
  • Conductors arquitectes membres d’El globus vermell
  • Dates 1a edició 20.05.2017  |  2a edició 19.05.2018