Pla de convivència i espai públic a Roquetes

La plaça de les Roquetes (Barcelona) és l’espai públic principal del barri i on s’hi celebren tots els grans esdeveniments que s’organitzen al llarg de l’any per part de les entitats. Per tant, és també l’espai públic usat i compartit per gran part del veïnat i de les diferents comunitats que hi viuen.

La plaça és també un magnífic mirador cap a la ciutat de Barcelona i la coberta d’un aparcament de 3 plantes que salva l’enorme desnivell amb el carrer inferior. Malgrat ser un pla de grans dimensions -uns 1.600 m2-, que permet acollir esdeveniments de tota mena, els veïns i veïnes del barri fa temps que reclamen la seva reforma perquè la plaça no satisfà les seves necessitats diàries: té una àrea de joc infantil reduïda, disposa de molts pocs bancs a l’ombra, no hi ha gens de vegetació i presenta, a més, seriosos problemes de brutícia i manteniment.

Entre els mesos de juny de 2018 i gener de 2019, hem dut a terme un procés participatiu conjuntament amb la cooperativa Ekona per abordar la convivència al barri, repensar la plaça i definir els usos i els requeriments que haurà de recollir el futur projecte de reforma de l’espai.
Les conclusions s’han anat treballant i perfilant a través d’un llarg procés de treball amb els veïns i veïnes i les diferents entitats i col·lectius del barri, i aquest treball ha inclòs:

– observacions “passives” de la plaça;

– reunions individualitzades amb veïns i veïnes i entitats;

– sessions de treball col·lectives;

– dinàmiques participatives a l’espai públic, com ara:

· mapatges col·lectius,
· word carriers (“portadors de paraules”)
· codisseny de la plaça

– organització d’esdeveniments a la plaça amb múltiples activitats per testejar les possibilitats d’ús de l’espai durant la Titellada, el Dia de la Pinya o la Festa de la Tardor;

– recollida d’opinions on-line (mitjançant enquestes)

fotos