Procés participatiu per a la transformació del parc de l’Horta de la Sínia de Vic

El globus vermell hem rebut l’encàrrec per al projecte bàsic de la transformació del parc de l’Horta de la Sínia en un dels refugis climàtics de la xarxa de refugis climàtics que l’Ajuntament de Vic ha impulsat.

Aquesta transformació s’emmarca dins de les actuacions previstes al Pla Estratègic Comunitari del barri del Remei (actualment en redacció), que permeten reforçar el desenvolupament social i comunitari al barri del Remei. Al 5è Eix d’Actuació del Pla (Espai Públic) es preveuen diversos objectius, un d’ells és la promoció d’un procés de participació per a la definició d’usos, possibilitats, i necessitats a tenir en compte en la definició del projecte tècnic de remodelació del Parc de l’Horta de la Sínia.

Des d’El globus vermell al llarg de l’any 2021 hem dut a terme aquest procés de participació, dividit en les següents fases:

01. Diagnosi

Entrada en contacte i identificació d’anhels, posicions i necessitats: sessió inicial presencial amb el Consell de Barri, representants de l’Ajuntament i tots aquells altres representants d’altres col·lectius que es puguin sumar.

02. Dinamització comunitària i co-creació

A través d’una fitxa-enquesta es recull l’opinió de la ciutadania pel que fa a les característiques i activitats relacionades amb el parc. Per una cara de la fitxa hi ha un plànol del Parc on dibuixar i escriure les idees i per l’altra banda hi ha una banderola amb paraules en blanc per subratllar amb un codi de colors. Aquesta fitxa es fa servir en dues accions diferents:

– Punts Mòbils.

Per tal de recollir l’opinió i informar de la realització del Procés participat, s’han fet sessions puntuals als centres o espais del barri de major afluència pública, on poder contactar amb públic divers (centre cívic, biblioteca, escola d’adults…).

– Taller / Acció participativa

Per tal d’iniciar de manera simbòlica l’actuació a la plaça, s’organitza la celebració d’una jornada lúdic-festiva al Parc. D’entre les activitats previstes s’ha proposat un photocall que esdevé lloc de reclam perquè el públic general pugui dir la seva i quedi registrat.

Les fitxes recollides de la primera acció i les que es generen durant la segona acció es pengen d’unes cordes que hi ha entre els pilars de la pèrgola que travessa el parc, decorant la plaça de la mateixa manera que les banderoles d’una festa major.

fotos diagnosi

fotos dinamització comunitària i co-creació