La Regidoria de l’Hàbitat Urbà i la Sostenibilitat a través de la Fundació del Paisatge de Lleida i en col·laboració amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya de Lleida, impulsa la segona edició d'”Espais Singulars“, programa que mitjançant la participació ciutadana pretén recuperar espais que es consideren emblemàtics o formen part de l’imaginari ciutadà. Després d’haver promogut els concursos d’idees per a les places de la Panera i de l’Auditori —el procés participatiu de les quals va ser realitzat per El globus vermell—, el 2019 aborda un procés similar per definir quin ha de ser el futur del Palau de Vidre dels Camps Elisis.
El Palau de Vidre va ser projectat per l’enginyer Josep Maria Cots Massana i construït el 1965 amb l’objectiu de proporcionar un espai firal cobert al recinte dels Camps Elisis, jardins d’estil francès al marge del riu Segre que havien estat inaugurats el 1864. El pavelló, que destaca per la seva potent estructura de formigó armat i les seves àmplies façanes vidriades que li donen nom, presenta un evident estat d’abandonament per falta de manteniment i la inexistència d’una programació d’activitats continuada. Així, el programa “Espais Singulars” es proposa recuperar-lo.
El procés participatiu previ al projecte d’intervenció es va organitzar en dues sessions diferenciades: una que va consistir en un recorregut-visita dialogada al Palau i al seu entorn i una sessió de debat posterior, i una altra més dinàmica i espontània al carrer. Ambdues sessions pretenien donar a conèixer la seva història i valor, diagnosticar les necessitats del municipi i les possibilitats del Palau de Vidre i, sobretot, recollir el màxim nombre d’opinions i propostes sobre els usos que podria acollir l’edifici. Els resultats del procés han de servir per definir les bases del concurs d’arquitectura posterior.
Les sessions es van dur a terme els dies següents:
– Dissabte, 9 de febrer de 2019, d’11.00 a 13.30
– Dissabte, 16 de febrer de 2019, d’11.00 a 14.00