Exposició “Fer mercats, fer ciutat”

expo-mercats

Barcelona pot presumir de ser l’única ciutat del món que encara manté en actiu la xarxa de mercats coberts concebuda a mitjan segle 19. Aquests mercats públics han estat i són veritables centres de barri, dinamitzadors de vida i d’activitat al seu voltant. L’evolució de la seva arquitectura evidencia la capacitat que han tingut per adaptar-se als nous temps i a unes noves necessitats.
L’exposició “Fer mercats, fer ciutat. La xarxa de mercats de Barcelona dibuixada“, gratuïta i oberta del 4 d’abril al 2 de juliol del 2017 a l’Espai Sebastià Dalmau del Born CCM, proposa un recorregut cronològic pels mercats de Barcelona a través de diversos textos i dibuixos fets a mà per il·lustradors professionals, sketchers, dibuixants i arquitectes.
Des d’El globus vermell hem comissariat l’exposició, la qual suposa una continuació del projecte que vam engegar amb el llibre “Barcelone, la ville des marchés” publicat el 2015.

fotos inauguració


En paral·lel a l’exposició també hem organitzat dues jornades de dibuix a l’entorn del Mercat del Born:

Born to sketch. Famílies
Dissabte 13 de maig, de 17 a 19h

La tècnica del mapa il·lustrat és una bona manera de descobrir l’edifici d’El Born CCM i l’àrea immediata on se situa. Es tracta d’una activitat creativa, artística i lliure que permet descriure un territori existent (edificis, monuments, carrers significatius, etc.). Aquest tipus de mapa té la particularitat que, a part de mostrar els carrers, les places i els edificis, donen la llibertat al dibuixant per expresar coses intangibles com l’ambient a les places, el dinamisme, etc. En definitiva, és un tipus de tècnica que permet als seus participants plasmar la seva pròpia mirada sobre un entorn construït.
El dia 13 de maig a les 17h es van convocar a les famílies a realizar un mapa il·lustrat col·lectiu de l’entorn del Born CCM a partir d’il·lustracions dels propis participants.

Born to sketch
Diumenge 14 de maig, d’11 a 13h

Un sketchcrawl consisteix en una trobada d’aficionats al dibuix urbà en un punt o zona determinats de la ciutat per dibuixar l’entorn urbà (arquitectura, urbanisme, activitat, persones, etc.). La intenció és compartir l’afició del dibuix amb altres persones durant una estona i intercanviar impressions i experiències.
El dia 14 de maig a les 11h es van convocar a tots els dibuixants urbans a fer un sketchcrawl al voltant d’El Born CCM, l’edifici de Josep Fontserè.

vídeo activitats