El Consorci de l’Habitatge de Barcelona fa pública cada any la convocatòria per a la concessió de subvencions per a la rehabilitació d’elements comuns d’edificis i habitatges. L’objectiu és fomentar la rehabilitació del parc existent d’edificis i habitatges a Barcelona, amb especial atenció a les obres que impliquen una millora energètica.
Concretament, en aquest últim àmbit, s’està impulsant una estratègia de transició energètica que permeti reduir la factura energètica i ambiental de la ciutat i dels veïns i veïnes, tant amb millores que incideixin en la reducció de consums d’energia i aigua, mitjançant la promoció de mesures d’estalvi i eficiència energètica, com a través de la producció a partir del’aprofitament d’energies renovables.
Des d’El globus vermell, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, hem dissenyat un Pla d’accions comunicatives amb l’objectiu de donar a conèixer els ajuts a la ciutadania i informar dels beneficis i la importància de la rehabilitació. Aquest pla consta de sessions informatives, tallers i altres accions que s’han portat a terme a alguns districtes de la ciutat durant els mesos de setembre, octubre, novembre i desembre.
Les accions que s’han dut a terme són de tres tipus:
Punts d’informació mòbil
El punt d’informació mòbil ha consistit en dues persones informadores i un carretó (model utilitzat pel PAM-2016). Els informadors han portat una armilla identificativa sobre els Ajuts a la rehabilitació i el carretó s’ha customitzat especialment amb la imatge gràfica de la campanya.
El punt d’informació mòbil s’ha fet visible en tres tipus d’espais i moments diferents amb l’objectiu de coincidir amb altes concentracions de gent:
– Als mercats municipals (generalment, dissabtes 10h-13h)
– En esdeveniments festius i/o populars (festa de l’esport, festes de barri, fires, etc.).
– De forma itinerant, tot passant per centres cívics, biblioteques, carrers comercials i parcs públics els dies entre setmana (generalment, dies feiners 17h-19h).
Tallers familiars
Aquesta acció és una activitat estàtica que s’ha emmarcat dins d’un esdeveniment lúdic-festiu on ja s’hi estaven realitzant activitats participatives i familiars per a infants i famílies.
El taller porta per títol “La casa eficient” i consisteix en detectar les patologies que pot patir un edifici a nivell energètic i aplicar una o vàries solucions a cada una d’elles per tal d’estalviar a la llar.
La dinàmica d’aquesta acció s’ha realitzat amb un doble objectiu. Per una banda, fer reflexionar als infants sobre l’estalvi a la llar i, per l’altra, informar als adults sobre els Ajuts a la Rehabilitació.
El material utilitzat ha sigut:
Una il·lustració de gran format sobre suport rígid d’un edifici amb diferents problemàtiques remarcades.
Uns targetons amb solucions per a cada problemàtica.
Xerrades informatives
Acció en format conferència en una sala d’actes, preferentment, dins d’un espai municipal (centre cívic, biblioteca, etc.).
La xerrada ha estat presentada per: una persona membre d’El globus vermell, una persona representant de l’Oficina de l’Habitatge i una persona representant de l’Agència de l’Energia.
La xerrada s’ha concebut per explicar la convocatòria general d’ajuts, aportant més èmfasi als ajuts a la rehabilitació energètica.