Torna “Arquitectes per un dia” a l’Escola Jujol

Imatge blog

Aquest any, l’AMPA de l’Escola Jujol, torna a organitzar el taller “Arquitectes per un dia”. L’any passat, El globus vermell, en va realitzar la primera edició amb el projecte taller “Escoltem el pati

El projecte de curs d’enguany es desenvolupa al voltant dels Jocs Olímpics i el procés de transformació urbanística que va experimentar la ciutat de Barcelona.

Els Jocs Olímpics són un esdeveniment que se celebra cada 4 anys a una ciutat diferent del món. Des del moment en què es va saber, l’any 1986, que Barcelona seria la ciutat escollida com a seu dels JJOO de 1992, va començar un procés important de transformació amb l’objectiu de renovar i modernitzar la ciutat de cara a l’estiu de 1992.

Algunes de les transformacions més importants van ser:
– la construcció d’un nou barri, la Vila Olímpica, i l’obertura al mar de la ciutat.
– la remodelació del barri de la Vall d’Hebrón amb noves zones verdes i equipaments esportius.
– les primeres actuacions urbanístiques al barri del Raval.
– la millora de l’estructura viària amb la construcció de les rondes.

Com aquests fets, molts d’altres han anat provocant canvis als barris de Barcelona. La Vila de Gràcia, concretament, és un dels barris més emblemàtics de la ciutat. Amb un fort sentiment de pertinença dels seus habitants, al llarg del segle XIX el barri va anar desenvolupant un marcat caràcter revolucionari de la classe obrera arran del procés d’industrialització. Si anem més endarrere, Gràcia naixia en un entorn eminentment agrícola on els terrenys eren dominats per diverses masies disperses per territori. I si viatgem encara més enllà veurem que el nom de Gràcia prové de l’assentament de diversos convents en aquesta zona del pla de Barcelona.

Conèixer els fets que conformen la història del barri ens ajuda a entendre la Gràcia d’avui en dia. I aquest és l’objectiu de “Re-correm Gràcia!“, taller que es concep en forma de gimcana per treballar els valors que fomenta l’esport, com ara la recerca d’una millora constant, el treball continu, la constància i la cooperació amb altres persones per assolir un objectiu comú.