Repensant els espais escolars: com implicar a la comunitat educativa?

dinar-comunitari-square

 

 

 

 

 

El programa Hack the School és la primera crida del projecte Educació Demà en la que s’ofereix als centres educatius que desitgin redissenyar els seus espais escolars unes eines i acompanyament específic per fer-ho realitat. De la crida oberta s’han seleccionat 30 centres i d’aquests 8 d’ells han estat premiats o han rebut menció.

A la jornada de lliurament de premis, on tots els participants estan convidats, es realitza una taula rodona, una conferència i tres tallers simultanis entorn de la temàtica “Repensar els espais d’aprenentatge”. Des d’ El globus vermell es proposa un taller eminentment pràctic amb l’objectiu de mostrar de forma metafòrica algunes eines per fer Comunitat.

El Taller

Per tots és conegut el guarnit de carrers que es duu a terme en el barri de Gràcia en motiu de la seva Festa Major. Les associacions de veïns i veïnes d’uns 20 carrers o places del barri s’organitzen per projectar, elaborar i construir l’engalanat del seu carrer. Tradició que neix del poble i de la voluntat de festa d’una comunitat organitzada entorn d’un desig, d’una necessitat.

Però què fan aquestes associacions abans d’aquesta gran festa o durant tot l’any? Calçotades, graellades, arrossades, fideuàs o dinars de carmanyola… Aquestes són les activitats que molts dels carrers del barri de Gràcia programen normalment durant la primavera i en general quan fa bon temps per trobar-se i seguint fent comunitat, creant relacions personals i imaginant projectes.

Les comunitats arreu del món es troben a la taula o al voltant del menjar, la cultura culinària arreu neix i evoluciona amb la societat. Els moments festius normalment van lligats a àpats o, si més no, no hi manca mai quelcom per menjar, ja sigui tradicional, modern, lleuger, pesat, calent o fred.

A través d’aquest taller es pretén posar de manifest quelcom que hom sap, la comunitat neix i es construeix entorn a una necessitat comuna i es manté i creix al voltant d’actes festius o lúdics. Per tant, es proposa al públic assistent participar en un concurs culinari-arquitectònic. Les creacions seran compartides i comentades per la resta d’assistents en un moment distès i social, el comiat.

  • Lloc Ateneu Barcelonès
  • Duració 1,5 hores
  • Metodologia taller manipulatiu
  • Conductors membres d’El globus vermell

+ visites dinamitzades relacionades

+ article relacionat

fotos taller