4es Jornades Renaturalització d’espais educatius

Per quart any consecutiu organitzem les Jornades de Renaturalització d’espais educatius (2017 / 2018 / 2019), les quals pretenen ser un punt de trobada entre professionals dels sectors de l’educació i la pedagogia, l’arquitectura, la permacultura i el mediambient.

Les jornades es troben dins del programa Patis x Clima, organitzat per El globus vermell i recolzat per la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Enguany el desplegament del programa a Barcelona comptarà amb una jornada presencial inaugural, una formació, una exposició sobre exemples de renaturalització de patis i el desenvolupament de dos projectes pilot de renaturalització a Catalunya. Tot el contingut serà accessible a la web del projecte Patis x Clima.

Avui més que mai és fa palesa la necessitat de transformar la mirada i l’espai físic exterior dels centres educatius, tant els patis com l’entorn immediat. La ciutat és l’escenari on transcorre la vida, on aprenem, on creixem i ens desenvolupem. L’escola, com a llavor d’una societat compromesa amb el medi ambient, esdevé el laboratori de proves on iniciar la transformació.

Integrant l’acció pel clima dins el currículum escolar i, alhora, fomentant aquesta transformació d’una manera participativa i inclusiva per part de tots els agents vinculats (alumnes, comunitat educativa, famílies, barri, tècnics especialitzats…), l’objectiu últim del programa Patis x Clima proposa una visió holística cap a una transició sostenible dels centres educatius que promogui la cura de l’entorn i faciliti i doni eines per l’adaptació i la mitigació del canvi climàtic.

Us esperem a a la Nau Bostik el 29 d’octubre, a les 17.00 h per la sessió presencial o a les 19.30 h per la inauguració de l’exposició.

 • 16.45  Entrada i Registre
 • 17.00  Presentació Jornades / 17 mirades *
 • 17.30  Taula rodona (diversos convidats)
 • 18.30  Projecte 11 Escoles-Refugis Climàtics. (Jaume Barnada. Ecologia Urbana, Ajuntament de Barcelona)
 • 19.00  Experiències Patis x Clima (Mamen Artero. El globus vermell)
 • 19.30  Inauguració exposició “Renaturalitzem l’escola, naturalitzem la ciutat”.
 • 20.00 Acte cloenda (Recitat per Gustavo Duch)

Important: Es requereix inscripció prèvia.

+ Programa de la jornada “Patis x Clima” a Barcelona 2020
+ Inscripcions sessió presencial
+ Inscripcions sessió streaming

+ 17 mirades. Aportacions sobre naturalesa i educació:

 

 • Organitzat El globus vermell
 • Recolzat Fundació Biodiversitat del Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic
 • Col·labora Nau Bostik, Ajuntament de Barcelona
 • Lloc Nau Bostik. C. Ferran Turné, 1-11. Barcelona
 • Data 29 d’octubre 2020, 17.00 – 20.00 h

En paral·lel a les jornades, hem iniciat una crida per recopilar informació sobre projectes de renaturalització de centres escolars d’arreu de Catalunya i d’Espanya i, d’aquesta manera, nodrir el mapa que estem elaborant i que pretén ser un recull de bones pràctiques.
Per això, fem una crida a equips educadors, mestres, professorat i comunitats educatives perquè ens envieu els vostres projectes!
Només heu d’emplenar aquest breu formulari i enviar-nos un mínim de 6 imatges i algun plànol, si en teniu.