Balanç 2022

Ara fa un any vam deixar la Nau Ivanow, que ens havia acollit durant gairebé 13 anys, i ens vam mudar a la Nau Bòstik.

En els 13 anys que vam ser a la Nau Ivanow vam viure el creixement del Globus des d’un petit somni inicial a una entitat consolidada i amb un ventall de projectes, activitats i iniciatives ben ampli. En paral·lel vam veure com la Ivanow passava de ser un centre multidisciplinari d’iniciativa veïnal a una Fàbrica de Creació municipal especialitzada en teatre.

A partir del nou enfoc de la Ivanow es va fer evident que havíem de deixar l’espai a nous col·lectius, més vinculats a les arts escèniques, i buscar un altre lloc on treballar. I així va ser com ens vam instal·lar a la Nau Bòstik, un equipament sociocultural de gestió comunitària, barreja de fàbrica de creació, centre cívic i hotel d’entitats, ubicat en una de les poquíssimes antigues fàbriques que queden dempeus a la Sagrera.

El canvi ens ha obligat a adaptar-nos, ens ha fet repensar-nos i també ens ha suposat noves coneixences. A més, gràcies al canvi han sortit nous projectes que podeu trobar en aquest balanç del que ha estat el nostre 2022 (un balanç, per cert, que portem fent cada any des del 2012!: 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014 i 2012-13).

 

Difusió i recerca

Hem concebut i dissenyat l’exposició “Nau Bòstik. De recinte industrial abandonat a centre autogestionat ple de vida”, la qual fa una mirada als 7 anys d’història de l’equipament, mostra el dia a dia dels seus espais i de les entitats que li donen vida i obre la porta a imaginar-ne el seu futur.

També ens hem encarregat del disseny del muntatge de l’exposició “Desperta, Europa! Solidaritat amb Bòsnia i Hercegovina durant la guerra de 1992-1995. La relació Barcelona – Sarajevo” que s’ha exposat a la Model de Barcelona fins el 8 de gener d’aquest 2023.

Alhora, conjuntament amb Ar47 i el Nacho Sanz, hem dut a terme la concepció dels continguts i el disseny del muntatge de l’exposició “La Model es transforma” que també s’exposa indefinidament a la Model.

D’altra banda, hem estat convidats a participar com a ponents en una de les jornades del curs “Transmettre l’architecture” que organitza l’Escola d’Arquitectura de Grenoble (ENSAG) en col·laboració amb la Maison de l’Architecture de l’Isère.

Finalment, també hem participat a la xerrada i debat “La ciudad que queremos” convidats pel Laboratorio de Aragón (Gobierno) Abierto (LAAAB) a Saragossa

 

Educació i activitats

Hem estat seleccionats per participar al projecte de l’ICUB “En Residència. Creadors als instituts de Barcelona” i hem començat a desenvolupar un projecte de creació amb alumnes de l’Institut Montjuïc.

Hem creat la publicació “El museu desplegable”, un llibret interactiu que fomenta i estimula una exploració autoguiada de l’arquitectura de la Fundació Antoni Tàpies. I per presentar-lo hem programat un parell d’activitats de descoberta de la publicació i de l’edifici.

Hem començat a oferir mensualment una nova visita guiada, en aquest cas a les Drassanes Reials del Museu Marítim de Barcelona.

Hem desenvolupat la proposta educativa vinculada a l’exposició “Viure als marges” de Gavà.

A més, hem concebut dos tallers que formen part de l’oferta pedagògica del COAC per a cursos del cicle superior de primària, secundària i batxillerat: “Artistes al COAC” i “Històries de Barcelona”.

En paral·lel a tot això hem seguit oferint una programació d’activitats (tallers i visites guiades) regulars a la Fundació Joan Miró (la del curs 2021-2022 va ser aquesta i la del curs actual, 2022-2023 és aquesta), on també vam oferir visites especials i “matineres” en motiu del “Solstici Sert”.

També hem participat al “Model, Festival d’Arquitectures de Barcelona” amb la programació de moltíssimes activitats, tal com ho hem vingut fent des del 2017 quan va néixer sota el nom de Setmana d’Arquitectura de Barcelona, i hem estat presents al festival 48h Open House Barcelona.

Finalment, hem participat a la Festa d’Arquitectes, celebrada al Tibidabo per part de la Demarcació de Barcelona del COAC, oferint “Una vista excepcional de Barcelona”, una interpretació de la ciutat vista des del cim del Tibidabo.

 

Participació ciutadana

En col·laboració amb B-Murals, hem començat a treballar en el projecte “En Obert”, un projecte participatiu i de cocreació sobre els espais de l’entorn del Centre Obert de Torre Baró.

També hem continuat la col·laboració amb Voltes i Equal Saree per donar suport a diversos processos participatius impulsats des de l’Àrea d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona.

Alhora, conjuntament amb Voltes, hem començat a treballar en el procés participatiu dels Jardins de la Font del Carbó impulsat per l’Ajuntament de Barcelona.

També hem dut a terme un informe d’avaluació del programa “Transformem els patis” de l’Ajuntament de Barcelona i un “Estudi sobre els beneficis socials derivats de la implantació de les cobertes verdes a Barcelona” impulsades per l’Ajuntament a través dels concursos de cobertes verdes (1r concurs -2017-, 2n concurs -2019-).

Finalment, hem estat convidats per l’Elisava a parlar de participació i cocreació.

 

Transformació i renaturalització d’espais educatius

Hem organitzat les “VI Jornades de renaturalització d’espais educatius” a Barcelona.

Hem coordinat el núm. 7 de la revista Graó que, sota el títol “Renaturalitzar els espais i els temps educatius”, aborda des de diferents punts de vista la necessària transformació dels recintes escolars.

Hem desenvolupat diversos projectes de transformació i renaturalització d’espais escolars, alguns dels quals no estan acabats i segueixen el seu procés:
Escuela Parque Europa d’Utebo (Saragossa)
– Escola Decroly de Barcelona
– Escola Puigberenguer de Manresa
Escola La Font de Manresa
– CEIP Artazos d’Utebo (Saragossa)
Escola Infantil Sabina (Madrid) Execució del projecte per part de l’ajuntament.

Hem dut a terme el projecte executiu per la transformació del parc de l’Horta de la Sínia com a part de la xarxa de refugis climàtics de Vic.

Alhora, hem estat treballant en un estudi per la definició d’itineraris bioclimàtics pels municipis de la província de Barcelona i seguim amb la definició de 19 refugis climàtics a Sant Feliu de Llobregat, promoguts i pensats per les comunitats educatives de la ciutat.

Així mateix, hem participat del procés “Joventut esportiva, societat activa” impulsat per la Diputació de Barcelona per reflexionar sobre com el disseny dels espais públics pot estimular l’exercici físic de la població i, en concret, del jovent.

També, hem participat a la trobada “Patios x el Clima” dintre de l’Aragon Climate Week, hem fet una xerrada al 5è curs anual de l’aFFaC (Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya) que versava sobre “Espais escolars sostenibles: canvis i transformacions” i, conjuntament amb Coolschools, hem estat a la jornada sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible organitzada al Recinte de Sant Pau en motiu de la Setmana Europea del Desenvolupament Sostenible.

Finalment, hem participat a diverses sessions de formació sobre renaturalització d’espais educatius organitzades arreu del territori peninsular: Lleida i Sant Feliu (Catalunya), Canàries, Pontevedra (Galícia), Utebo (Aragó) i Elx (País Valencià).

 

Dades

Activitats públiques realitzades (tallers, visites guiades, itineraris urbans, etc.): 224 activitats

Públic assistent a les activitats: 3.591persones

Visites a la web: 104.425 visites

Instagram: 3.689 seguidors i 2.004 posts acumulats
Twitter: 2.135 seguidors i 5.819 tuits acumulats
Facebook: 2.915 seguidors