Balanç 2021

Com tothom sap, perquè un globus adquireixi i mantingui en el seu estat òptim calen pulmons i aquest any els hem hagut de fer servir… i de valent! Veníem d’un 2020 difícil per a tothom i encetàvem el 2021 amb moltes incerteses, però hem comprovat que malgrat els virus i el pas dels anys, conservem l’energia i uns bons pulmons.

Com fem cada any (2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014 i 2012-13), hem preparat el balanç del que ha estat el nostre 2021 que podeu llegir aquí sota:

Transformació i renaturalització d’espais educatius

Hem continuat i acabat l’ambiciós projecte Patis x Clima, un programa divulgatiu de dos anys, cofinançat per la Fundación Biodiversidad, que tenia l’objectiu de promoure la renaturalització d’espais educatius.
En el marc de Patis x Clima, durant l’any 2021, hem organitzat les jornades i editat els materials següents:
Jornades de renaturalització d’espais educatius a Madrid (maig 2021)
Jornades de renaturalització d’espais educatius a Barcelona (octubre 2021)
Exposició “Comunitats educatives en transformació, espais educatius regeneratius”
Sèrie de vídeos “Comunitats educatives en transformació”

També hem participat a diverses sessions de formació sobre renaturalització d’espais educatius organitzades arreu del territori peninsular: Lleida (Catalunya), Almeria (Andalusia), Urduña (País Basc) i A Coruña, Ferrol, Ourense i Vigo (Galícia), entre d’altres.

A més, hem escrit els articles “Más allá del edificio de la escuela. Escenarios naturales para aprehender“, per al núm. 70 de la revista EcoHabitar, “Cap a una ciutat educadora, sana, inclusiva i resilient“, per al blog de la Fundació Bofill, i “L’escola més enllà dels seus murs” per al llibre l'”Escola expandida. Repensem els espais d’aprenentatge“, editat per Pol·len.

En paral·lel, hem desenvolupat diversos projectes de transformació i renaturalització d’espais escolars, alguns dels quals no estan acabats i segueixen el seu procés:
Escola infantil Sabina de Madrid
Escola pública d’Urduña (País Basc)
Escola pública Lluís Revest de Castelló (País Valencià)
Escola Maria Mercè Marçal de Tàrrega
– Escola Puigberenguer de Manresa

Escola Sant Ignasi de Manresa
Escola La Font de Manresa
Escuela Parque Europa d’Utebo (Saragossa)

Finalment, hem dut a terme el projecte bàsic per la transformació del parc de l’Horta de la Sínia com a part de la xarxa de refugis climàtics de Vic.

Participació ciutadana

L’any el vam començar amb el projecte “9B Espai Jove“, que vam desenvolupar en col·laboració amb Makea Tu Vida. Aquest projecte de participació i cocreació treballava amb joves usuaris/es de dues biblioteques de Barcelona amb l’objectiu de buscar solucions de disseny innovadores per als espais destinats al jovent i produir els dissenys que els milloressin.

Així mateix, en col·laboració amb la Voltes i Equal Saree hem donat suport a diversos processos participatius impulsats o coordinats des de l’Àrea d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona i també en col·laboració, en aquest cas amb Raons, hem dinamitzat el procés sobre la futura reforma dels Jardins del Dr. Fleming i la millora de la Pl. de la Gardunya.

Difusió i recerca

Hem editat la web “Arquitectura i Urbanisme de Barcelonaque recull i amplia tots els continguts dels plànols-guia que hem editat fins ara a la col·lecció “Guies d’Arquitectura i Urbanisme de Barcelona“. La web s’estructura a partir de 7 grans temes i 4 temes transversals i conté 432 elements (edificis, espais públics i obres d’art urbà) referenciats i geolocalitzats.

Hem començat el projecte “Nova Babilònia. De la utopia possible a les alternatives necessàries” (instagram: @novababilonia), una recerca prospectiva que estem desenvolupant amb la Jelena Prokopljević (@jlnp) a partir de la “New Babylon” de l’artista neerlandès Constant i la proposta que en va fer per a Barcelona.

També hem participat a “Paideía: Foro de educación en arquitectura” que es va celebrar a Sant Sebastià (País Basc).

Hem escrit l’article “L’arquitectura com a eina educativa” per al número 60 de la revista Temps d’Educació.

Finalment hem dissenyat per a EUROM l’exposició “Dones i infants en una Europa en guerra (1914-1949)” que es va mostrar a la Presó Model de Barcelona.

Educació i activitats

Hem acabat la producció d’un llarg i esperadíssim projecte per al Museu Nacional d’Art de Catalunya: la maleta didàctica “Toca, mira, escolta… Juga. L’arquitectura del Palau Nacional a través dels sentits“.

També hem desenvolupat “Can Frègoli“, una nova activitat per a la Fundació Joan Brossa que estrenem just amb el canvi d’any.

A més, hem començat a treballar en un materials didàctic per a la Fundació Antoni Tàpies del qual encara no us en podem dir res més. Però ens morim de ganes d’enllestir-ho i que en pugueu gaudir!

Finalment, els clàssics de cada any:
A la Fundació Joan Miró hem anat recuperant les activitats que havien quedat aturades amb la pandèmia. A principis d’any vam reprendre la regularitat del taller “Mira, guixa, crea” i les visites guiades a l’edifici. Precisament al juny també vam estar-hi fent visites durant el meravellós “Solstici Sert” i aquest curs ja hi oferim una programació regular cada mes.
També hem seguit fent les visites guiades a la Casa Bloc i al Pavelló de la República.
I, com cada any, hem participat a la Setmana d’Aquitectura i al festival 48h Open House Barcelona.

Per acabar, amb la fi del 2021 deixem la Nau Ivanow, on hem estat els gairebé 13 anys de vida del Globus, i amb l’inici del 2022 ens instal·lem a la Nau Bostik, un canvi que fem amb la felicitat de tot allò viscut a la Ivanow i la il·lusió de tot allò per viure a la Bostik.

Dades

Activitats realitzades (tallers, visites guiades, itineraris urbans, etc.): 123 activitats

Públic assistent a les activitats: 1.304 persones

Visites a la web: 172.769 visites

Instagram: 3.368 seguidors i 1.781 posts acumulats
Twitter: 1.969 seguidors i 5.428 tuits acumulats
Facebook: 2.922 seguidors