Balanç 2023

“Per mi, la gran assignatura pendent del nostre temps és replantejar la relació entre cultura i educació. No pot ser que la gestió, la formació i la planificació del món cultural i del sistema educatiu funcionin de manera tan separada. És un símptoma greu d’incultura, que deixa el sector cultural en mans d’un circuit d’experts cada cop més elitista i desconnectat del conjunt de la societat. Més que grans inversions en cultura, com s’ha fet en dècades anteriors, ens cal un replantejament que faci de Barcelona ja no un aparador, sinó una gran escola-taller a cel obert”.

Des del Globus no podem estar més d’acord amb aquestes paraules de la Marina Garcés i, per això, sempre hem actuat amb un peu en l’àmbit cultural i un altre en l’educatiu, mirant d’entendre’ls com un tot que fomenti l’intercanvi de coneixements, la reflexió conjunta, l’aprenentatge d’uns i altres i, en definitiva, l’apoderament col·lectiu per assolir, com proposava Yona Friedman, que l’arquitectura (i, afegim, la ciutat) sigui feta per la gent, amb la gent i per a la gent.

I la mostra més evident del que diem és aquest balanç de tota l’activitat que hem desenvolupat al llarg de l’any 2023 que ja deixem enrere:

 

Difusió i recerca

Hem editat el plànol-guia “La Marina del Port i del Prat Vermell. Passat i present”, una aproximació històrica i urbanística als barris de la Marina, una antiga rica zona agrícola que els últims dos segles ha experimentat una transformació notable, especialment ràpida des dels anys 1950-1960.
Aquest plànol-guia suposa ja la setena publicació de la col·lecció “Guies d’Arquitectura i Urbanisme de Barcelona”.

Hem desenvolupat els continguts i dissenyat l’exposició i la publicació “Fàbrica Amadeu Carné, testimoni del passat industrial de les Corts”, un projecte divulgatiu sobre l’antiga fàbrica Amadeu Carné, instal·lada a Collblanc a principis del segle XX i que va contribuir al desenvolupament del barri de Sant Ramon (Les Corts).

Hem fet diverses xerrades.
– “Barcelone, qualques idées urbanes” per estudiants de l’escola d’arquitectura de l’INSA Strasbourg, als quals també els vam passejar per la ciutat per mostrar-los alguns dels projectes de transformació i millora urbana més significatius.
– “Acció, mediació, participació i cocreació” en el marc de les jornades “The Other City” organitzades per #PlantaUno (de Trànsit Projectes).
– “La ciutat de repòs i vacances del GATCPAC” vinculada a l’exposició “Estiueig de proximitat, 1850-1950“, que va acollir el Museu de Gavà i dedicada a l’origen i el llegat del primer turisme.
– “Vincles”, a la Llotja de Barcelona, per parlar de la feina que fem al Globus, especialment en l’àmbit de la participació i la cocreació.

Finalment, vam ser presents a la Biennal Ciutat i Ciència 2023, durant la qual també vam fer dues xerrades sobre temàtiques ben diferents:
– Raval Resilient: els múltiples beneficis dels entorns escolars adaptats al canvi climàtic.
– Del passat industrial al present comunitari: La resurrecció de la Nau Ivanow i la Nau Bòstik.

 

Educació i activitats

Hem participat al projecte de l’ICUB “En Residència. Artistes als instituts de Barcelona” i hem desenvolupat el projecte de creació “Tot lo roig fa goig. Aproximació a la Marina del Port i del Prat vermell” amb alumnes de l’Institut Montjuïc.

Hem desenvolupat i dissenyat l’activitat de cloenda del programa “Patrimonia’m” del MUHBA, que va tenir lloc a la Fabra i Coats.

Hem concebut i dut a terme la proposta educativa vinculada a l’exposició “Viure als marges” de Gavà, que mostrava els creixement urbanístic de la ciutat als anys 60 i 70.

Hem organitzat una activitat de descoberta de l’edifici de la Fundació Antoni Tàpies relacionada amb la publicació “Un museu desplegable” que vam editar l’any passat.

En paral·lel a tot això hem seguit oferint una programació d’activitats (tallers i visites guiades) regulars a la Fundació Joan Miró (la del curs 2022-2023 va ser aquesta i la del curs actual, 2023-2024 és aquesta), on també vam oferir visites especials i “matineres” en motiu del “Solstici Sert”.

També hem participat al “Model, Festival d’Arquitectures de Barcelona” amb la programació de moltíssimes activitats, tal com ho hem vingut fent des del 2017 quan va néixer sota el nom de Setmana d’Arquitectura de Barcelona, i hem estat presents al festival 48h Open House Barcelona.

Finalment, hem participat a la Festa d’Arquitectura de Ciutat Vella, organitzada per la Demarcació de Barcelona del COAC, oferint visites al Dispensari Antituberculós del Raval.

I a més de tot això, hem seguit fent molt regularment visites guiades a la Casa Bloc, al Pavelló de la República i a l’edifici de les Drassanes (Museu Marítim de Barcelona) i hem fet molts itineraris urbans (sobre el Poblenou-22@, la transformació de les Glòries, les Superilles, la Barceloneta, Sant Andreu, el Modernisme, el GATCPAC, etc.) amb grups tant locals com d’arreu del món.

 

Participació ciutadana

En col·laboració amb B-Murals, hem desenvolupat “En Obert”, un projecte participatiu i de cocreació sobre els espais de l’entorn del Centre Obert de Torre Baró. Un cop acabat, el projecte el vam presentar a la jornada “Mutare” organitzada per la Fundació Carulla.

Hem dinamitzat la jornada participativa “Future 4 Citizens Barcelona”, impulsada per Reimagine Europa amb l’objectiu d’escoltar les preocupacions i esperances dels ciutadans i construir consensos sobre els temes socials i econòmics més urgents.

També hem dinamitzat un procés intern de reflexió col·lectiva a la Nau Bòstik sobre el present i futur d’aquest equipament de gestió comunitària per entendre millor qui som i, sobretot, per projectar-nos cap endavant.

Hem format part dels equips de dinamització, liderats per Raons, de l’Assemblea Ciutadana ple Clima de Barcelona i de l’Assemblea Ciutadana ple Clima de Catalunya.

Alhora, hem continuat la col·laboració amb Voltes i Equal Saree per donar suport a diversos processos participatius impulsats des de l’Àrea d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona i, conjuntament amb Voltes, hem dut a terme el procés participatiu dels Jardins de la Font del Carbó impulsat per l’Ajuntament de Barcelona.

 

Transformació i renaturalització d’espais educatius

Hem organitzat les “VII Jornades de renaturalització d’espais educatius” a Barcelona (aquí us podeu descarregar la memòria amb els continguts de les jornades). Durant les jornades vam presentar l’exposició “Renaturalització d’espais i entorns educatius” i també en motiu d’aquestes vam presentar una sèrie de vídeos on diferents experts opinen sobre la renaturalització.

Hem impulsat el projecte Patis x Clima en Acció, un programa d’acció comunitària que promou el rol neuràlgic que els centres educatius i els seus espais renaturalitzats tenen als barris i el seu potencial de ser agents educadors i transformadors respecte a tota la ciutadania, alhora que impulsa la implicació ciutadana en la seva cura i manteniment.

Hem començat a treballar en el projecte “Patis x Clima Catalunya” amb l’objectiu de fomentar la renaturalització dels patis i entorns escolars arreu del territori català.

Hem treballat, conjuntament amb l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, amb les 19 escoles del municipi per desenvolupar un estudi sobre els “Refugis climàtics dins o als entorns de les escoles” i el desenvolupament d’itineraris bioclimàtics al terme municipal.

Hem desenvolupat la “Guia per a la implementació d’itineraris de confort bioclimàtic a la província de Barcelona” per encàrrec de la Diputació de Barcelona.

Hem fet un estudi previ per la transformació i renaturalització del Parc de la Pau de Sant Adrià del Besòs.

Hem participat a la trobada anual del projecte Cool Schools, que va tenir lloc a París, i al PLA (Peer Learning Activitat) organitzat pel grup de treball de la Comissió Europea “Green and sustainable learning environments”, celebrat a Madrid

Hem participat al Quadern 65 d’Opcions, “Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?“, amb l’article “De com la ciutat renaturalitzada esdevé una ciutat confortable i viva”.

Hem inaugurat els patis de l’Escuela Parque Europa d’Utebo (Saragossa), de l’Escuela Infantil Municipal Sabina de Madrid i de l’Escola pública d’Orduña (Pais Basc) i hem seguit treballant en altres projectes de renaturalització de patis que segueixen el seu curs:
– CEIP Artazos d’Utebo (Saragossa)
– Escola la Salle de Manresa
– Institut Salvador Seguí de Barcelona
– Institut Capdevila d’Hostalets de Balenyà
– conjunt d’escoles de Cardedeu

 

Dades

Activitats públiques realitzades (tallers, visites guiades, itineraris urbans, etc.): 268 activitats

Públic assistent a les activitats: 4.171 persones

Visites a la web: 86.859 visites

Instagram: 4.049 seguidors i 2.227 posts acumulats
X (twitter): 2.204 seguidors i 6.189 piulades acumulades
Facebook: 2.914 seguidors

Si voleu veure tots els balanços anuals que hem fet any rere any, des del 2011, els teniu aquí:
2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2012-13 i 2011-12).